Hausbrauerei Altstadthof, Nürnberg

Onze waardering:

Over Hausbrauerei Altstadthof

Hausbrauerei Altstadthof werd opgericht in 1984 op de historische locatie van de voormalige Rotbier Brauerei aan de Bergstrasse in het oude centrum van Neurenberg. Altstadthof heeft zich toegelegd op het brouwen van echte Neurenbergse bierspecialiteiten. En dat alles zoveel mogelijk op ambachtelijke wijze: met zuivere grondstoffen volgens biologische normen, met natuurlijke hop, in koperen ketels en met houten gistingsvaten. Kom daar maar eens om bij Nederlandse brouwers die zichzelf zo graag op de borst slaan dat ze op ambachtelijke wijze brouwen en zichzelf fier craft brewer noemen.

In het assortiment van Hausbrauerei Altstadthof zijn de volgende bieren te vinden: het Original Nürnberger Rotbier (5,2%, zie hiervoor ook Hexenhäusle), Helles Lager (4,8%), Nürnberger Schwarzbier (4,8%), Rote Weisse (5,0%) en Nürnberger Sommerbier (4,2%). Sinds 2005 heeft Altstadthof ook een eigen whisky-destilleerderij waar Ayrer's single malt whisky wordt gemaakt met gebruik van de Spezialmalz die ook voor het Rotbier wordt gebruikt. De whisky wordt gerijpt op houten vaten (bourbon, port, sherry, zie de foto's). Hier wordt ook de eigen Genuss-Hygiene-Spray gemaakt onder de titel Live. Spray. Repeat, waardoor je handen heerlijk naar gin ruiken als je het gebruikt hebt. Een stuk beter dan de meeste desinfecterende rommel op de markt.

Tot slot kun je in het restaurant, Braustüberln of Garten een eerlijke hap Duits eten krijgen. Want ja, dit is wel Duitsland. Dit is wel Beieren. Grote pullen of glazen bier gepaard met goed eten. Duits bier, Duits bier, Duits bier en lekkere worst.........

In de buurt

Aan je linkerhand (met je rug naar Hausbrauerei Altstadthof) vind je het Albrecht-Dürer-Haus, een museum over het leven en werk van Albrecht Dürer. Albrecht Dürer leefde zijn hele leven van 1471 tot 1528 in Nürnberg en was een Duits kunstschilder, tekenaar, maker van houtsneden en kopergravures, kunsttheoreticus en humanist uit de Noordelijke renaissance. De opkomst van de prentdrukkunst, die parallel loopt aan de ontwikkeling van de boekdrukkunst, maakt van Albrecht Dürer de populairste en invloedrijkste Noord-Europese kunstenaar uit deze periode.

Hausbrauerei Altstadthof ligt in de schaduw van de Kaiserburg Nürnberg, een imposant 11e-eeuws kasteelcomplex met een koninklijk paleis, tuinen en een prachtig uitzicht op de stad. Daarachter ligt het Hexenhäusle, een heuse bierspot. Ook Café Bar Wanderer & Bieramt is dichtbij, wederom een bierspot en aan het einde van de staat het Albrecht-Dürer-Denkmal, een standbeeld ter nagedachtenis aan Albrecht Dürer