Fortuna Vlieland, Vlieland

Onze waardering:

Translate:

Over Fortuna Vlieland

Het verhaal van Fortuna Vlieland begon, zoals bijna iedere craft brouwerij, op microniveau, het niveau van potten en pannen en van garages en schuurtjes. In 2016 gingen ze 'pro' en werd de brouwerij ingeschreven bij de kamer van koophandel. Twee jaar later werd gestart met de bouw van de nieuwe brouwerij op Vlieland. Met een investering van ruim € 3 miljoen werden de zaken meteen groots aangepakt. Een deel hiervan (15%) werd gefinancierd door een subsidie van het Waddenfonds ten behoeven van het project TIJ Theaterbrouwerij Vlieland voor de bouw van een bierbrouwerij annex theater op Vlieland. Centraal in het gebouw staat het brouwen van bier met lokale producten gecombineerd met theater- en filmvoorstellingen. Deze subsidie speelt een centrale rol in de experience van Fortuna Vlieland (daarover later meer).

In 2019 werd het gebouw opgeleverd en werd de gloednieuwe brouwinstallatie van Kaspar Schulz geplaatst. Aan het einde van hetzelfde jaar werd de brouwerij officieel geopend onder de nieuwe naam Fortuna Vlieland, een naam die verwijst naar Fortuna, de Romeinse godin van het lot. Letterlijk bepaalde het lot de naam. Bij de bouwwerkzaamheden werd een glasverf met haar afbeelding erop opgegraven. Meer hoef je niet te doen: het lot volgen.

We beginnen bij het gebouw. Dit is een ontwerp van Adema Architecten uit Dokkum. Zij ontwierpen een gebouw in de vorm van een houten piramide dat zoveel mogelijk naar gulden snede-verhoudingen is ontworpen. Je zou het ontwerpe kunne  zien als een scherp gesneden houten duin, verpakt in vergrijzend en verantwoord verduurzaamd naaldhout dat de overgang markeert van natuur en bebouwing. Dat is één manier om het te zien. Je zou het ook kunnen zien als een hypermodern pand aan de rand van een duingebied. Het is niet mooi, het is niet lelijk, het is wat het is, het is de mens die het doet. In het interieur wisselen roestvaststaal en warm hout zich af. De gebouwgebonden installatie draait volledig op zonne-energie.

Op de begane grond stuit je direct op de brouwinstallatie van de Duitse fabrikant Kaspar Schulz. En dan weet je dat je kwaliteit in huis hebt gehaald. Geen Chinese of Italiaanse rommel, maar Oer-Duitse degelijkheid en kwaliteit (we hopen dat nu niet op teveel gevoelige teentjes zijn gaan staan). Het is werkelijk prachtig, zeker als de belichting aangaat. Op de eerste verdieping bevindt het proeflokaal. Daar wordt het allemaal wat vreemder. Het proeflokaal is ingericht als een soort terminal op een luchtvervoer. Terwijl je je bier drinkt, voel je je alsof je ergens op het aan het wachten bent. Op iets dat niet gaat komen, Nee, de sfeer komt er maar matig in hierdoor. Op de eerste verdieping bevindt zich ook het (gesubsidieerde) theater annex bioscoop. We hebben alleen niet kunnen achterhalen of er hier ook daadwerkelijk voorstellingen worden gegeven. Het lijkt erop van niet in ieder geval. De zaal wordt alleen gebruikt voor rondleidingen en het vertonen van een kort promotiefilmpje over de eigen brouwerij.

Dan het bier, daar gaat het tenslotte allemaal om. Het assortiment is vrij uitgebreid, en zonder uitputtend te willen zijn, en bestaat onder andere uit: de Happy Weizen (Weizen, 5,5%), de West-Vlie IPA (IPA, 6,0%), de Geitenbock (bokbier, 7,5%), de Duin Blond (blond, 5,0%, met een mix van Vlielander vruchten), de New Island IPA (NEIPA, 5,5%, toevoeging van vliesbloesem), de Wad Donker (4,5%), de Stortemelk Wit (witbier, 5,5%, met toevoeging van een mix van Vlielander kruiden), de Storm Stout (stout, 5,5%, met toevoeging van een mix van Vlielander vruchten), de Tij Tripel (tripel, 7,0%, beetje te laag in de alcohol, met toevoeging van een mix van vruchten en kruiden, kandij en honing van Vlielander bijen), de Cranberry Ale (5,5%), de Vlierefluiter (pilsener, 4,5%), de Wanda Weizen (Weizen, 5,5%, collab met Brand Bierbrouwerij) de ITWGO Zeevonkje (session IPA, 3,3%, met toevoeging van zeevonkjes)

Adres: Fortweg 10, 8899 CC Oost-Vlieland, website

In de buurt

Vlieland is vanuit het westen gerekend het tweede bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het ligt in de provincie Friesland maar behoorde tot 1942 tot de provincie Noord-Holland. Onder gezag van de Duitse bezetter werden in 1942 Vlieland en Terschelling overgeheveld van Noord-Holland naar de provincie Friesland. Deze Duitse maatregelen werden niet teruggedraaid na de bezetting, ondanks protesten van de inwoners die veel meer (financiële) ondersteuning van de Hollanders dan van de Friezen. In tegenstelling tot Terschelling waar in het westen en oosten wel Friese dialecten worden gesproken (Schylgers en Aasters), heeft de Friese taal nooit voet aan de grond op Vlieland.

Ten zuidwesten van Vlieland ligt Texel en ten noordoosten Terschelling. Van de vijf Nederlandse Waddeneilanden heeft Vlieland de hoogste duintop met wel 45 meter hoogtemeters. De gemeente Vlieland telt bijna 1.300 inwoners en is na Schiermonnikoog de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Veruit de meeste inwoners wonen in de dorpskern. In de gemeente ligt slechts één dorp, dat tot 2009 officieus 'Oost-Vlieland' genoemd werd, maar toen officieel Vlieland werd. De naam 'Oost-Vlieland' diende voorheen ter onderscheiding van de naam van het eiland en het vroegere dorp West-Vlieland, dat in de 18e eeuw door de zee werd verzwolgen.

Zonder uitputtend te willen zijn, hebben we nog een paar tips voor je. Als je alles wilt weten, moet je maar even verder kijken op het internet of heel ouderwets naar de VVV gaan op het eiland. Hier zijn onze tips: het museum Tromps Huys, het Oude Raadhuis,  de vuurtoren Vuurduin Vlieland, de Nicolaaskerk met de begraafplaats met een afzonderlijk gedeelte voor de omgekomen soldaten uit de Tweede Wereldoorlog (afgedreven van Noord-Frankrijk) en het Bunkermuseum Wn 12H.