Brouwerij De Boei, Texel

Wie met de boot op Texel aankomt (veel andere opties zijn er niet), hoeft alleen maar de bordjes te volgen om het bier te vinden. Als een mot naar een vlam word je bijna automatisch naar de Texelse Bierbrouwerij in Oudeschild getrokken. Overal op het eiland kom je het bier van deze brouwerij tegen, maar inmiddels heeft hun bier ook de rest van Nederland al behoorlijk veroverd. De Texelse Bierbrouwerij is uitgegroeid tot een grote brouwerij. Daar is niks mis mee. Een bezoek aan deze brouwerij is altijd de moeite waard, maar Follow the Beer houdt niet van gebaande paden. Daar gaan wij het liefst zo snel mogelijk van af. Zo ook dit keer op Texel.

Naast de Texelse Bierbrouwerij kent het eiland inmiddels nog drie andere brouwerijen: Bierbrouwerij De Boei in Den Hoorn (2002), de Eiland Brouwers Texel die brouwen in Landgoed Hotel Tatenhove Texel in De Koog (2015) en sinds dit jaar ook Familiebrouwerij Diks in Den Burg (nu nog opererend als brouwerijhuurder). Wij kozen - niet voor de eerste keer - voor een bezoek aan De Boei, de oudste luis in de pels van de Texelse Bierbrouwerij.

De Boei werd opgericht in 2002 als onderdeel van het Ambachtscentrum Texel in het centrum van de 'hoofdstad' Den Burg, dat een paar jaar later verhuisde naar de huidige lokatie in Den Hoorn en tegelijkertijd een nieuwe naam kreeg: Landgoed De Bonte Belevenis. Hier wordt in een ambachtelijke installatie, de oude installatie van Jantjes Bieren, zo'n 75-100 hectoliter per jaar gebrouwen, die alleen in de eigen theeschenkerij, de eigen slijterij en op andere locaties op het eiland,  verkrijgbaar zijn. Je moet dus echt naar het eiland om dit bier te kunnen proeven. Dat is mooi, je bier zo dicht mogelijk bij de bron drinken. Daar houden we van.

In het assortiment van De Boei vinden al sinds jaar en dag een vijftal bieren: Noorderzon (een ondergistend pils van 6%), Dichte Mist (witbier van 6%), Loodsbier (7%, met honing en duindoornbessen en vlierbessen), Windkracht 8 (tripel van 8%) en Windkracht 10 (quadrupel/gerstewijn van 10%). Tot slot kun je zeer beperkt de Windkracht 12 verkrijgen. Dit bier van 12% en met whisky- en rookmout wordt slechts eenmaal per jaar gebrouwen. Je moet er dus snel en op de goede  tijd bij zijn.

Wij kregen een rondleiding van eigenaar/brouwmeester Joscha Schoots, die ook vol vuur in ging op zijn whiskystokerij en destilleerderij, en kochten een paar flessen Loodsbier, Winkracht 8 en Windkracht 10. Helaas was de Windkracht 12 niet verkrijgbaar, dus we zullen weer terug moeten naar het eiland, maar dat is nooit een straf eigenlijk.

Adres: Rommelpot 11, 1797 RN Den Hoorn (gemeente Texel), website.

In de buurt

De bierbrouwerij is onderdeel van Landgoed De Bonte Belevenis. Hier is van alles te beleven zoals een bakkerij, een bierbrouwerij, een destilleerderij, een kaarsenmakerij, een papierschepperij, een theeschenkerij, een whiskystokerij en een zeepmakerij Ook buiten is van alles te beleven, zoals een bonte tuin en vele bonte dieren. Zo lopen er heideschapen, ouessant schaapjes, dwerggeiten, grote geiten, kalkoenen, konijnen, cavia's, een minivarken, pauwen, parelhoenders, katten en meer.

Texel mag dan wel het grootste waddeneiland zijn, maar het blijft natuurlijk een klein eiland. Zeker als je met de auto bent, kun je in korte tijd het hele eiland zien. Wij concentreerden ons op het nabijgelegen Den Hoorn, het zuidelijkste dorp van het eiland. Een deel van Den Hoorn is een beschermd dorpsgezicht en er zijn hier 28 rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten. Deze monumenten betreffen vooral (stolp)boerderijen, schapeboeten en woningen in het dorp, maar de belangrijkste en meest in het oog springende is toch wel de Hervormde Kerk, die inmiddels buiten het dorp ligt. Andere tips zijn restaurant/whiskybar Het Kompas,  theaterrestaurant De Toegift @Klif 12 en strandpaviljoen Twaalf.