Stokerij/Brouwerij TX, Oosterend

Onze waardering:

Over Stokerij TX

Stokerij TX en brouwerij TX kun je niet los van elkaar zien. Dat komt niet alleen doordat ze in hetzelfde pand in Oosterend zitten, maar ook door de initiatiefnemers, die bij stokerij en brouwerij net een beetje anders zijn. We beginnen bij de stokerij. Stokerij TX is een initiatief van twee mannen, Jaco Spek en Kees Groenewoud. In de stokerij destilleren ze sinds enkele jaren sterke dranken vanuit het idee dat vroeger elke grote boerderij een stokerij had om van overschot en restproducten een volwaardig eindproduct te maken. Eigen gedestilleerd hield de boer tijdens de koude wintermaanden warm en het leverde soms ook nog een zakcentje op. Een mooi romantisch beeld, maar de waarheid is dat ze bij Stokerij TX geen restproducten gebruiken, maar gewoon zoveel mogelijk Texelse grondstoffen, dat het zakcentje ze bepaald geen windeieren legt en dat ze er best warmpjes bij zitten in de winter, met of zonder hun eigen drank.

In het assortiment van de stokerij zijn inmiddels de volgende dranken te vinden:

  • Ocean Aged Gin (44%), die wordt gelagerd op eikenhouten Bordeaux-vaten en speciaal daarvoor naar de Cariben en terug gezeild waardoor een volwassen en delicate smaak is verkregen als gevolg van de golfbeweging, het zilte klimaat en de Caribische temperaturen
  • TX Wodka (40%), met cranberries
  • TX Gin (40%), met vlierbloesem en duindoorn
  • TX Scheepsbitter (30%), met een eigen gemaakte kruidenmix met onder andere zeevenkel uit het waddengebied van de proefboerderij van Rijsselberghe
  • Diverse likeuren, waaronder kersen cranberry, honing walnoot, limoncello vlierbloesem, chocolade karamel en et Texelstrooompje, een liquorette met stroopwafelsmaak.

Adres: Slotskolk 22C, 1794BG Oosterend, Texel, website

Over Brouwerij TX

De brouwerij werd in 2018 in gebruik genomen en ontstond uit een samenwerking tussen Stokerij TX, strandpaviljoen Paal 17 en enkele andere vennoten. De gloednieuwe  brouwketels hebben een capaciteit van 1.000 liter en de drie vergistingstanks en de klaringstank hebben een volume van 2.000 liter, waardoor er twee keer per dag gebrouwen kan worden.

In het assortiment zijn op dit moment vieren bieren te vinden. Ten eerste is daar de  TX Donkerblond (5,5%, Dunkelweizen), een bier dat je met drogen ogen een Skuumkoppe zou kunnen noemen. Dan is er sinds de winter van 2019 de TX Hopblond (6,8%, blond). Voor de zomer van 2019 werd de TX Goudwit gebrouwen (3,8%, witbier). En in de herfst komt de TX Stoombock (8,2%, dubbelbok) op de markt. Dat is niet alles, want de brouwerij levert ook het basisbier aan de stokerij. Dat is niet alleen slim en praktisch, maar ook nog eens een zekere afzet voor de brouwerij.

Meestal noemen we de brouwmeester niet bij naam en toenaam. De reden hiertoe? Brouwmeesters wisselen nogal eens. In dit geval is dat anders. Brouwmeester is Nico Derks, een legende in de bierwereld, die letterlijk in de achtertuin van de brouwerij woont en weer de roerstok ter hand heeft genomen. Hij was in het verleden onder andere brouwer van Sint Martinus in Groningen, Oudaen in Utrecht, de Texelse bierbrouwerij en Brouwerij De Boei (Texel).

Adres: Slotskolk 22c, 1794 BG Oosterend, website

In de buurt

Oosterend is een dorp aan de oostkant van Texel in de provincie Noord-Holland. Het dorp telt ca. 1.070 inwoners en ligt ongeveer anderhalve kilometer van het wad. Oosterend is klein, maar wordt wel het mooiste dorp van Texel genoemd.

Hier volgen enkele tips voor een bezoek aan Oosterend:

  • Fietsen en vooral wandelen, met onder andere de Visserijhistoriewandeling, de Kunstroute, de Leitjesroute en de Historische Route
  • Het Cafeetje in de Kerkstraat
  • Het Wijnhuis tegenover de Maartenskerk
  • Slagerij Maas gespecialiseerd in Texels schapen-, varkens en rundvlees met een eigen worstenmakerij
  • Eureka, de vlindertuin.