Amelander Bierbrouwerij

Onze waardering:

Translate:

Over de Amelander Bierbrouwerij

Stel je boekt een huisje op Ameland voor een lang weekend weg. Uitwaaien, strandwandelen en wie een keer wadlopen, dat soort werk. En je komt tot de ontdekking dat de enige brouwerij van het eiland op nog geen 70 meter afstand ligt en dat de brouwerij een proeflokaal heeft die ook nog eens geopend is tijdens het weekend. Toeval bestaat niet toch? Of toch wel?

De Amelander Bierbrouwerij werd opgericht in 2008 door Doeke en Eva Visser. Het is een min of meer uit de hand gelopen hobby die al startte in 2006; nog steeds na al die jaren doen beiden dit nog steeds parttime. Doeke is nog steeds werkzaam als buschauffeur op het eiland en Eva is werkzaam als lerares op een middelbare school. De brouwerij is gevestigd in een boerderij die al drie generaties in handen is van de familie Visser. De boerderij draagt de naam “Doekes hiëm”, naar de opa van Doeke die in 1958 de boerderij heeft gebouwd.

Tot eind 2009 werd er provisorisch in het eigen woonhuis gebrouwen., daarna in de boerderij aan de Smitteweg vlakbij Ballum (en vlakbij onze verblijfplaats). In 2011 kreeg de brouwerij een nieuwe brouwinstallatie en werd de productie verhoogd naar 170 liter per brouwsel (nog steeds heel klein). Tevens kwam er een vergistingsvat met een capaciteit van 400 liter. Beide installaties bleven in gebruik om maar zoveel mogelijk bier te kunnen maken. Ook werd er in 2011 een winkel geopend, zodat bezoekers ook het bier mee naar huis konden nemen.

De brouwerij ontwikkelde zich verder. In 2013 werd het proeflokaal geopend. In 2017 kreeg de brouwerij de beschikking over 6 nieuwe vergistingsvaten van ieder 2.000 liter. In 2020 werd de Braumeistervervangen door een 1.000 liter installatie die is geplaatst achter grote ramen in een nieuwe loods en dus zichtbaar is gebleven voor bezoekers. Met deze nieuwe installatie is het mogelijk om dagelijks 1.800 te brouwen. De brouwerij wekt inmiddels ook zijn energie op middels ruim 100 zonnepanelen en heeft ook al enige jaren een eigen hopveldje, waarvan de oogst wordt gebruikt bij de eigen brouwsel.

Dan het assortiment. De bieren krijgen echte Amelandse namen mee als Bij 't Roaie Hek (streekbier, 6,5%), 't Leste Lot (blond, 6,0%), Butenbiëntke (licht tarwe, 5,5%), Skutehôn (donker tarwe, 6,3%), Barnstiën (amber, 6,5%), Bikkelha'd (stout, 6,5%), Goäden Ferskiening (trippel, 8,0%), Hidde Dirks Kat (quadrupel, 9,0%), Seumeraven (Weizen, 5,0%), Oans Hàt'ke (klein blondje, 5,0%) en nog wat seizoensbieren. Doeke en Eva doen geen gekke dingen met hun bieren en dat is verstandig, want het overgrote deel van hun bezoekers zijn geen biergekkies, biernerds of bierkabouters, maar doodgewone toeristen die gewoon een biertje willen drinken.

Voor een bezoek aan het proeflokaal moet je wel even goed opletten. Het proeflokaal is alleen geopend op woensdag, donderdag en zaterdag en dan alleen van 13:00 uur tot 17:00 uur. En deze openingstijden kunnen in het laagseizoen, en vooral in de wintermaanden, anders zijn. Controleer dit dus van tevoren en plan je bezoek. Ollie van de De Koperen Ster uit Enschede, bracht zijn eigen bier mee, de Symbios (Bière Pinot Brut), in de hoop een plekje op de wall of fame in het proeflokaal te bemachtigen. En Doeke vertelde over zijn goede band met Martin Ostendorp van de Muifelbrouwerij uit Oss in Noord-Brabant. Follow the Beer heeft bij Martin in de klas gezeten op de middelbare school in Alkmaar. Cirkels werden rond en toeval bestaat!

Adres: Smitteweg 6, 9162 EC Ballum, website

In de buurt

Ameland is vanaf het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland valt onder één gemeente, die dezelfde naam draagt. Het waddeneiland, en daarmee de gemeente, telt in totaal nog geen 4.000 vaste inwoners en heeft een totale oppervlakte van bijna 270 km², waarvan 60 km² land en 210 km² water. Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht.

Op Ameland doe je natuurlijk de dingen die je ook op één van de andere Waddeneilanden doet: wadlopen, zeehonden kijken, fietsen, wandelen en vooral uitwaaien. Maar Ameland heeft ook nog wel zijn eigen specifieke charmes, zoals bijvoorbeeld relaxen bij beachclub The Sunset, nostalgie proeven bij hotel-café-restaurant-slijterij Nobel in Ballum met zijn eigen Ameland's likeurtje Nobel, een XXL-tosti eten in het Nescafé in Nes of een goed glas bier drinken bij café De Welvaart.