De Welvaart, Ameland

Onze waardering:

Translate:

De Welvaart, Ameland

Je kunt bij De Welvaart (Hollum, Ameland) niet alleen overnachten in één van de vier appartementen of een hapje eten - onder andere de Kortenaers Kabeljauw, de Admiraals Avocadoburger en de Koksmaat schnitzel, maar je kunt hier ook terecht voor een goed glas bier.

De bierkaart is met 8 bieren van de tap en ongeveer 50 bieren op fles en blik goed gevuld. Op de tap vind je achtereenvolgens Hertog Jan Pils, Cornet, Leffe Blond, Tripel Karmeliet, Pauwel Kwak, Franciskaner Weizen en 3 wisselbieren. De flessenkaart is keurig netjes ingedeeld in bierstijlen, zoals Tripel, IPA, Amber, Dubbel, Porter, Blond, Barley Wine, Quadrupel, Stout, Wit/Weizen en Mixbieren (daar verstaan ze vooral bieren met fruit onder). Net zoals veel andere horecaondernemers doen, stoppen ze ook Ciders bij de bierkaart. Nee, nee, nee, beste horecaondernemers. Ciders zijn geen bier, basisingrediënt is hier appel en geen mout. Dus hou op met die flagrante onzin om dit onder de bieren te scharen. Zo, dat zijn we kwijt.

Veel usual suspects op de bierkaart, maar toch werden we nog een aantal keer aangenaam verrast. Zoals bijvoorbeeld met de Zware Jongen (10%) van brouwerij Maallust (Veenhuizen, Drenthe), de Easy Does It IPA (3,9%) van Dutch IPA (Dokkum, Friesland), de Dokwerker (porter, 8,0%) van brouwerij Het Brouwdok uit (Harlingen, Friesland) en Tokyo Witbier (6,0%) van St. Bernardus (Watou, België).

Adres: Burenlaan 4, 9161 AK Hollum, website

In de buurt

Ameland is vanaf het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland valt onder één gemeente, die dezelfde naam draagt. Het waddeneiland, en daarmee de gemeente, telt in totaal nog geen 4.000 vaste inwoners en heeft een totale oppervlakte van bijna 270 km², waarvan 60 km² land en 210 km² water. Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht.

Op Ameland doe je natuurlijk de dingen die je ook op één van de andere Waddeneilanden doet: wadlopen, zeehonden kijken, fietsen, wandelen en vooral uitwaaien. Maar Ameland heeft ook nog wel zijn eigen specifieke charmes, zoals bijvoorbeeld relaxen bij beachclub The Sunset, nostalgie proeven bij hotel-café-restaurant-slijterij Nobel in Ballum met zijn eigen Ameland's likeurtje Nobel, een XXL-tosti eten in het Nescafé in Nes of een goed glas bier drinken bij de Amelander Bierbrouwerij.