Brouwdok, Harlingen

Onze waardering:

Translate:

Over Het Brouwdok

Het verhaal van Brouwdok schrijft zich als een jongensboek, zoiets als Jongens waren we, maar aardige jongens. Het verhaal begint in 2010 op een zolderkamer aan de Baarsjesweg in Amsterdam waar in potten en pannen werd gebrouwen. In 2012 werd de handelsnaam gewijzigd in BrouwDOK en vond de verhuizing naar Harlingen waar met een zelfgemaakte nanobrouwerij van 100 liter de eerste commerciële bieren op de markt kwamen. We hebben het dan nog steeds over woonhuisniveau. Al snel werd de ruimte te klein en in 2016 verhuisde de brouwerij naar het Havenplein te Harlingen, waar in een oud chinees restaurant de Brouwdok ketels in de keuken werden geïnstalleerd en in het eetgedeelte het proeflokaal Proefdok de bieren werden geserveerd.

In 2017 werd de naam weer enigszins gewijzigd naar Brouwdok en vond de verhuizing naar de huidige locatie plaats, een grote loods buitendijks aan de rand van de Waddenzee.  Een jaar later kwam de volautomatische 20 hl brouwinstallatie van de TMCI/Velo-group uit Italië en weer een jaar later werd het proeflokaal Het Proefdok geopend voor publiek. In 2020 werd opnieuw fors geïnvesteerd in de brouwerij om de capaciteit op een voldoende niveau te brengen om aan de stijgende vraag naar de bieren te kunnen voldoen. De belangrijkste uitbreidingen waren vier nieuwe 20 hectoliter vergistingstanken, een bottletank van 40 hectoliter, een separator (Brew80), een fusten spoel- en vulmachine en 500 nieuwe rvs kegs.

Weer een jaar later werd het proeflokaal rigoureus verbouwd. De eerste verdieping werd verbouwd tot een vide met uitzicht op de Waddenzee en het wad. Het resultaat is een proeflokaal met in ieder geval het mooiste uitzicht van Nederland over de Waddenzee en de haven met de bruine vloot. Bij helder weer zijn zelfs de Waddeneilanden te zien. Dat is ook de slogan van de brouwerij: Buitendijks gebrouwen, zeewaardig bier.

In het assortiment vind je onder andere bieren als de YPE (West Coast IPA, 5,9%), de Wad Weizen (Weizen, 5,5%), de Slim Slimmer (blond, 4,2%), het Vlaams Paard (tripel, 8,0%), de Bolder Bock (dubbelbok, 7,5%), de Dude (Russian Imperial Milk Stout, 10,0%), de Witte Swaen (witbier, 5,0%), de Dokwerker (Baltic Porter, 8,5%), de Captain's Daughter (amber ale, 6,0%), de Spring aan Wal (amber ale IPA, 5,9%), de Walvis (spelt blond, 6,05), de Smook (Smook Rauch Märzen), de Brasshopper (NEIPA, 5,5) en nog wat specials die we hier niet noemen. Er moet nog wat te raden over blijven immers.

Adres: Nieuwe Willemskade 8, 8862 RZ Harlingen, Nederland, website

In de buurt

Brouwdok is gevestigd in Harlingen, een stad in de Nederlandse provincie Friesland en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Harlingen ligt ten westen van Franeker en ten noorden van de Afsluitdijk aan de Waddenzee en behoort tot de Friese elf steden (niet dat dat enige betekenis, met de huidige opwarming van de aarde zal er nimmer meer een Elfstedentocht worden verreden). In 2021 telt de stad ongeveer 15.000 inwoners en was het de op vier na grootste plaats van Friesland. De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van de provincie.

De Harlingers hebben maar weinig met hun achterland, Friesland. Slechts weinig Harlingers spreken de Friese taal, ook al omdat het weinig wordt onderwezen op Harlinger scholen, maar ook omdat de Harlingers liever Nederlands spreken. Als verklaring wordt gegeven dat Harlingen in het verleden afhankelijk was van de handel, en zich daarom meer op Holland richtte. Daar kwam nog bij dat Harlingers het gevoel hadden dat Friesland maar weinig voor hen deed. Franeker kreeg een universiteit en Leeuwarden genoot als hoofdstad veel privileges. Ook het feit dat gemeentelijke herindelingen in Friesland maar weinig voor Harlingen opleverden heeft ook enigszins kwaad bloed gezet. Sommige Friezen nemen het gebrek aan Fries nationalisme en taal onder de Harlingers wel kwalijk, dus dat draagt ook al niet bij echt warme betrekkingen tussen Harlingen en het achterland.

Harlingen ademt nog steeds de glorietijd van weleer als belangrijke havenstad. Een deel van de verdedigingswerken is nog te zien in het centrum van de stad. Ook de oorspronkelijke grachtengordels zijn nog grotendeels terug te vinden, net als de pakhuizen en de in Hollandse stijl gebouwde huizen. Enkele voormalige pakhuizen zijn: Brittania, De Blauwe Hand, De Hamer, Java en Sumatra. In de stad bevinden zich nog vele steegjes die de verbinding vormen tussen de grachten. Op de smalle straatgedeeltes vond vroeger de handel plaats in de vele goederen die over water werden aangevoerd. In enkele steegjes is die straatfunctie nog herkenbaar.