Fábrica da Musa, Lissabon

Onze waardering:

Translate:

Over Fábrica da Musa

Het was even zoeken, want waar zijn we nu eigenlijk geweest bij MUSA? In de fábrica (de brouwerij)? In de taproom? Of bij beiden? De website van Musa is duidelijk: de Fábrica da Musa zit op de Rua Vale Formoso en daar waren wij ook, dus dan zou je verwachten dat we goed zaten. Verder is er een taproom aan de andere kant van de stad, de Musa de Bica aan de Calçada Salvador Correia de Sá en nog een taproom in Porto.

Maar als je  Fábrica da Musa googlet, dan kom je heel elders in de stad uit. Probeer het maar eens, dan kom je heel ergens anders in de stad terecht, in het uiterste noordwestelijk puntje van de stad. En er lijkt ook nog een adres van Musa te zijn aan de Rua do Acucar in de wijk Marvilla, op een steenworp afstand van de Rua Vale Formoso. Hoe zit dat? Zijn we alleen in de taproom geweest en wordt er helemaal niet gebrouwen in het pand aan de Rua Vale Formoso? Hebben we alleen lagertanks gezien? De website van Paolo Moreiro schept nog meer verwarring met foto's van de Musa brouwerij die wij niet kennen en waar wij zeker niet zijn geweest. Maar twee kleine zinnetjes scheppen hier meer duidelijkheid:  de foto's komen uit 2017 en zijn van de Rua do Acucar en het is onzeker of Musa hier wel mag blijven. Niet gelukt dus, de conclusie is dat Musa is verhuist, de google-search niet klopt (vertrouw nooit op je Google-friend) en de website van Musa zelf dus wel. Sterker nog, we hebben de brouwketels dus gezien en er wordt echt gebrouwen aan de Rua Vale Formoso. En dat is maar beter ook, want de locatie aan de Rua do Acucar zag er wel erg gelikt uit. Kennelijk was er minder geld beschikbaar en dat heeft geleid tot een betere sfeer.

MUSA vertegenwoordig de craft beer storm in de trendsettende wijk Marvila, ooit een industriegebied, daarna vervallen en nu hip en happening. Bij MUSA kun je terecht voor een avond met bier, eten en muziek. MUSA is een plek voor diegenen die op zoek zijn naar iets anders om te doen tijdens een avondje uit.

MUSA biedt een uitgebreid assortiment van IPA's, Lagers, Stouts en Ales met klinkende namen als Eye of the Lager (pale lager, 4,8%), Red Zeppelin (red session ipa, 5,0%), Born in the IPA (IPA, 6,5%), Frank APA (APA, 5,8%), Twist & Stout (out stout, 5,5%), Psycho Pilsner (German-style pilsner, 4,5%), Saison O'Connor (saison, 5,8%) en veel en veel meer. Daarnaast biedt MUSA een selectie aan bar food.  Vergeet het eten niet, het is eenvoudig, maar zit boordevol pittige Portugese en Braziliaanse smaken. Bij MUSA beweren ze dat het eten zo goed is dat het praktisch immoreel is.

De praktische informatie dan. Er zijn een paar busroutes en een treinhalte op een paar minuten lopen van MUSA. Sommigen pakken zelfs een Uber uit het centrum, maar de weg er naar toe is toch gewoon lopen. Follow the Beer, loperdilopi!

Adres: Rua Vale Formoso 9, Lissabon, website

In de buurt

Musa Marvila is gevestigd in Marvila, een freguesia (wijk) met ongeveer 40.000 inwoners aan de oostkant van Lissabon. Tips in de directe omgeving zijn het Marvila Art District (kunstgalerie), het Palacio do Mitra (erfgoedmuseum) en de Underdogs Gallery (kunstgalerie).

Ten noorden van Marvila vind je het Parque das Nações, ook wel Expo genoemd, de plek waar  in 1998 de van de Lisbon World Exposition werd georganiseerd en daarna werd omgebouwd tot een modern commerciële en residentiële locatie. Hier vind je onder andere het Lisbon Oceanarium (met pinguïns, zeehonden, haaien, enzovoort), het Casino Lisboa, de Altice Arena (stadion voor concerten), het Gare do Oriente (modern trainstation), de Vasco da Gama Tower (met 145 meter het hoogste gebouw van Lissabon), de Vasco da Gama Mall (winkelcentrum) en de Portugal Pavilion. De Vasco da Gama brug is met 17 kilometer de langste brug van Europa en brengt je over de rivier de Taag op weg naar het zuiden van Portugal naar Alentejo en de Algarve.

In de freguesia Beata, ten zuiden van Marvila vind je het Teatro Iberico, het Convento do Grilo en het Xabregas Viaduct als belangrijkste blikvangers. Ten oosten van Marvial is de freguesia Alvalade met als belangrijkste blikvangers het Casa Joaquim Pires Mendes, het Jardim do Campo Grande, het Fundaçio Cidade de Lisboa, het Quinta da Torrinha, de Igreja da São João de Brito, het Museum of Lisbon (Pimenta Palace campus) en de Biblioteca Nacional de Portugal.