Eschenbräu, Berlin

Onze waardering:

Over Eschenbräu

Eschenbräu is al meer dan 15 jaar, al ver voordat het merk "craft beer" een hype werd, gevestigd in het hart van de wijk Wedding tussen de flatgebrouwen en vlakbij de Beuth Hochschule für Technik. Het bier wordt op zeer ambachtelijke, natuurlijke en traditionele wijze gebrouwen, waarbij af wordt gezien van wat zij zien als "geforceerde" en "onnatuurlijke" gistings- en rijpingsprocessen en zijn alle bieren ongefilterd en ongepasteuriseerd. Kortom, bij Eschenbräu nemen ze de tijd voor hun bier, houden ze vast aan het Reinheitsgebot en houden ze niet van linksdraaiende melkzuurvergisting of van het bewaren van hun bier op één of andere barrel, om nog maar te zwijgen over de zoveelste "infusion" bier. Bier is hier gewoon bier. Hiermee is Eschenbräu onbedoeld en wellicht ook ongewild een trendsetter in Berlijn. Trendsettend willen ze hier helemaal niet zijn. Eschenbräu is gewoon Eschenbräu. Eschenbräu stookt ook zijn eigen whisky en andere dranken (Obst). Neem plaats in de Gaststätte/Braukeller of in de Biergarten!

In het vaste assortiment zijn bieren te vinden als Pils (5,0%, kaltegehopft met Tettnang), Dunkles (5,0%, tonen van munt en chocolade), Pankegold (5,1%, citrusachtig door de dry hopping met Citra), Weizen (4,8%, banaan, appel en vanille, afhankelijk van de buitentemperatuur) en Roter Wedding (5,8%, bitterzoet).  Daarnaast maakt Eschenbräu ook nog seizoensbieren of bieren die slechts af en toe verkrijgbaar zijn, zoals Hopfenperle (4,5%, bovengistend pils), Sommergold (4,5%), Waterkant Pilsener (5,0%), Bayrisch Hell (5,4%), Rauchbier (6,0%, rookmout uit Frankenland), Weddinator (8,0%, met dubbele mout- en hopstorting), UrBadisch Pilsener (5,2%, met Tettnang en Elzas hop), Esche Bock (6,3), Weizenbock (8,8%) en Wedding Crossover (5,0%, mix van 2 bierstijlen).

Adres: Triftstraße 67, 13353 Berlin, Duitsland, website

In de buurt

Wedding is een stadsdeel van Berlijn en onderdeel van het district Mitte. Tot 2001 vormde Wedding een zelfstandig district, dat ook het huidige stadsdeel Gesundbrunnen omvatte. Tijdens de Koude Oorlog was Wedding een onderdeel van West Berlijn. Wedding wordt ook wel omschreven als een voor eeuwig opkomende buurt. Niet zo snel en hip als Friedrichshain of Kreuzberg, maar het is hier goed toeven en je vindt hier het echte Berlijn. Als je zoiets leest, is het altijd oppassen, want nimmer vind je dan wat je denkt te zoeken.

We noemen hier 11 redenen om vooral Wedding niet over te slaan bij een bezoek aan Berlijn:

 • Je voelt je er meteen thuis, het is niet pretentieus
 • Het heeft altijd het laatste nieuwtje (pop-up cafés, dansstudio's, kunstgalerijen, vegan restaurants of clubs in verlaten zwembaden)
 • De architectuur is eclectisch en minimalistisch (Schillerpark)
 • Het is er nog rustig, niet zoals Friedrichshain of Kreuzberg
 • Das Baumhaus, waar workshops, meet-ups en cook-ups worden georganiseerd
 • Café Pförtner, een oude stadsbus vol met graffiti waar je kunt eten
 • Er komen nog weinig toeristen (wij dus wel natuurlijk)
 • Je kunt er zwemmen in de Plötzensee
 • Het heeft de beste brouwerij van de stad (niet geheel toevallig Eschenbräu)
 • Kasteel Brunnenplatz is een bezoek meer dan waard
 • Het is van oudsher een Turkse wijk waardoor er een betaalbare, maar rijke Turkse en Libanese keuken is (restaurants).