Onze waardering:
Over Delfts Brouwhuis
We moesten er lang op wachten - op 7 oktober 2018 berichtten we er al over - maar eindelijk is het dan zo ver: het Delfts Brouwhuis heeft deze zomer haar deuren geopend. Het valt ook niet mee om een brouwerij te beginnen. Er is altijd gedoe. Gedoe met geld, gedoe met geld of gewoon gedoe. Ook het Delfts Brouwhuis kende haar problemen. Bij de verbouwing stuitten ze op een grote, gewelfde ruimte onder de vloer, wat een kelder uit de 13e eeuw bleek te zijn. Niet zo vreemd in het centrum van Delft. Iedere stoeptegel die je er optilt, onthult een rijk verleden. En dat moet natuurlijk door archeologen worden onderzocht voordat er verder kan worden gebouwd, verbouwd of gebrouwd.
Zo ook bij het Delfts Brouwhuis. Maanden en maanden duurde het voordat de archeologen hun werk hadden gedaan. Af en toe gluurden we door de ramen naar binnen en informeerden wanneer de opening. Ondertussen had het Delfts Brouwhuis nog een aardige bijvangst van de werkzaamheden van de archeologen. Er werden een paar scherven gevonden, die men toewees aan een bierpul op basis waarvan het bewijs had gevonden dat er eeuwen geleden een heuse brouwerij was gevestigd. Kwam dat even goed uit. Een bierpul, wel erg mager bewijs. Maar goed, het zou heel kunnen, want in het Delft van de Middeleeuwen struikelde je zowat over de brouwerijen, dus het is ook niet zo heel vreemd als hier een brouwerij zou zijn gevestigd geweest. Grote kans daarop. We gunnen ze het twijfel van het voordeel, ook al omdat ze nu moderne bierpullen volschenken.
Het Delft Brouwhuis is dus geopend. De roestvrijstalen brouwketels en lagertanks zijn mooi zichtbaar vanuit de bar en restaurantgedeelte. Het is goed toeven in de sfeervolle biertuin aan het Heilige Geestkerkhof waar ook het broertje café De Oude Jan aanpalend zijn terras heeft. Zelfs spreken ze liever over het Bierplein. En er wordt ook al bier gebrouwen in de bierketels door een brouwmeester die zijn sporen al heeft verdiend in de bierwereld, bij onder andere brouwerij Emelisse (Kamperland, Zeeland) en brouwerij De Molen (Bodegraven, Zuid-Holland).
Wij dronken er een Oerpils (5,0%), een Blond (6,2%) en een Sinaaspril Tripel (8,5%). Ons oordeel: alle bieren zijn nog wat jong en vlak van smaak. Het is duidelijk te merken dat de brouwactiviteiten pas recentelijk zijn opgestart en dat er werk nodig is aan de recepten en aan het brouwen zelf. Maar we geven ze de tijd. We komen zeker terug!
Adres: Hippolytusbuurt 43, 2611 HM Delft, website
In de buurt
Het Delfts Brouwhuis bevindt zich in het hart van het oude, historische centrum van Delft. Met deze tip kun je eigenlijk wel volstaan, want Delft is een bezoek meer dan waard. We beperken ons tot de directe omgeving van het Brouwhuis. We beginnen bij de Oude Kerk, die nog schever lijkt te staan dan de beroemde toren van Pisa en in de volksmond de Scheve Jan wordt genoemd. Het scheef staan vindt zijn oorsprong al in 1325 toen men besloot een toren aan de kerk te bouwen die vanwege ruimtegebrek in de (gedempte) gracht werd gebouwd met alle gevolgen van dien (zachte ondergrond).
Aan de voet van de kerk vind je Café Oude Jan / restaurant Le Vieux Jean, niet geheel toevallig grenzend aan de Delftse Biertuin, het terras van het Delfts Brouwhuis. De drie horeacatenten behoren immers tot één en dezelfde eigenaar en vormen een heilige drie-eenheid: brouwerij, restaurant en bar en bezetten nu het hele plein aan het HH Geestkerkhof.
Andere tips in de directe omgeving van het Delfts Brouwhuis: Il Tartufo Delicatessen en Traiteur (gewoon omdat we van truffels houden, dat moge duidelijk zijn), Restaurant Bar Artusi (Italiaans eten op zijn best), Museum Prinsenhof Delft (museum over Willem van Oranje en meer op de plek waar hij zou zijn neergeschoten door Balthasar Gerards), stadscafé Barbaar (waar Hertog Jan een dikke vinger in de pap heeft, maar waar je ook een goed glas bier kunt drinken) en tenslotte de markt op zaterdag aan beide kanten van de gracht voor de deur van het Delfts Brouwhuis (wel wat duur, maar toch aardig).