De Pintelier, Groningen

Onze waardering:

Over De Pintelier

De Pintelier is al jaren een begrip in Groningen en presenteert zichzelf als een Belgisch Café. Hier kun je, in één van de oudste horecabuurten van Groningen, genieten van oer-Vlaamse gastvrijheid. Want dat is waar een Belgisch biercafé voor staat: goed bier en Vlaamse gastvrijheid. De term stamt zo ongeveer uit de jaren 80 toen Nederland nog maar weinig brouwerijen kende die vooral pilseners brouwden. Voor goed bier moest je in België zijn. Of in een Belgisch biercafé in Nederland. Inmiddels is de craft bier revolutie voorbij geraasd en heeft de term behoorlijk aan imago ingeboet. De term Belgisch biercafé doet zelfs wat oubollig en belegen aan naast al het hipster-wannabee, hop-heading, post-modern industrieel craft bier geweld.

Tot zover de zurigheid over de term de term Belgisch biercafé. Nu De Pintelier zelf. Wat zeggen anderen? Dat gaat van "Ontzettend veel bier. Zowel op de tap als op de fles. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam en nam ons graag mee in de wondere wereld van het speciaalbier. "De Pint" zoals het café in de volksmond wordt genoemd is zeker een aanradar!" naar "Gezellige kroeg heerlijk bier van de tap! Vriendelijk personeel, gezellige sfeer. Lekkere borrelhapjes. Goede lokatie om te aperitieven of om zomaar een biertje te pakken." tot "Zelfs voor de grootste bierfanaten is altijd wel iets origineels voorhanden. Daarnaast heeft het café ook nog een fantastisch aantal whisky’s in huis.".

Wat kunnen wij daar nog aan toevoegen? De Pintelier heeft 23 bieren op tap en meer dan 80 bieren op fles. Jaarlijks beslaat het assortiment meer dan 300 verschillende bieren. Dat betekent dat er volop en lustig wordt gewisseld. Wij dronken er een vrij oude (vieux) Orval die was gebotteld op 29 april 2020 en een Eggens Russian Imperial Stout van 11%, een bier van de lokale brouwerijhuurder Eggens.

Adres: Kleine Kromme Elleboog 9, 9712 BS Groningen, website

In de buurt

Voor onze tips beperken wij ons dit keer tot het noordwestelijk deel van de door water omringde binnenstad van Groningen. Dit is een relatief klein gebied met als blikvangers de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het Universiteitsmuseum (een museum gewijd aan de wetenschap en natuur) en het Harmoniegebouw. Waar studenten zijn, daar is ook horeca. Denk bijvoorbeeld maar eens aan restaurant De Uurwerker, Café De Keyzer, bistro Bellami's Bar à Manger, restaurant Brussels Lof en Café De Sleutel. Kortom, een leuke buurt.