Onze waardering:
Over Café de Oude Sluis
Café de Oude Sluis ademt Rotterdamse of eigenlijk Delfshavense historie. Het pand werd gebouwd in 1912 op de fundamenten van de eerste Sluis van Delfshaven, waarna het café ook in hetzelfde werd geopend. Sinds de opening van het café is het in handen geweest van familie de Nijs. Het interieur, zoals dat er vandaag de dag nog steeds grotendeels is, is aangebracht tijdens de beginjaren van het café. Zo zijn de muurdecoraties aangebracht door Italiaanse terassowerkers, een soort stukadoors die in het begin van de vorige eeuw werkzaam waren in Delfshaven. Van 1936 tot en met 1976 is het café in handen geweest van Piet de Nijs, die het café had overgenomen van zijn vader.
De familie van Brunen nam het café over om het vervolgens in oktober 1977 over te doen aan Willem Terlouw, de huidige eigenaar van het café. Hij besloot het café een andere uitstraling te geven. Het biljart verdween en het interieur werd teruggebracht in originele staat door een luifel achter de bar te verwijderen, waarna een prachtig houtsnijwerk tevoorschijn kwam. De Oude Sluis bezit een aantal van deze houtsnijwerken en geven het café zijn karakteristieke uitstraling. De houtsnijwerken zijn uniek in hun soort en zijn eigenlijk museumstukken. Café de Oude Sluis wordt ook wel gezien als een broedplaats voor horecazaken. Vele barmannen kwamen en vertrokken weer om een eigen horecazaak te opnemen, zoals Vagabond (bestaat niet meer, hier heeft een tijdje de Kraftbar gezeten, maar inmiddels zit hier weer andere horeca) op de Binnenweg, Schoonewil (Bergweg) en Van Diggelen (Schiedam, permanent gesloten).
De bierkaart (9 taps en talloze bieren op fles) biedt voor elk wat wils. Blader maar door het boek. De nadruk ligt vooral op de traditionele Belgische klassiekers en de selectie trappistenbieren is nagenoeg compleet. Maar vraag vooral naar de selectie zuren bieren (geuzes en krieken en anderen). Die staan niet in het boek, maar men duikt graag de kelder in om je te verrassen. En zoals bekend zijn wij verzot op zuur bier en dan met name van de gelaagdheid van het zuur van de Belgische gueuzebrouwers en -stekers (spontane gisting) en wat minder van het platte zuur van de moderne craft brouwers (melkzuurvergisting).
De foto's op deze pagina zijn van 15 maart 2020, enkele uren voordat de horeca haar deuren moest sluiten in verband met corona. De horeca is gelukkig weer open en ook De Oude Sluis doet het nog (nee, het is geen massagesalon geworden, dat was een 1-aprilgrap) en wij komen zeker terug.
Adres: Havenstraat 7, 3024 SE Rotterdam, website
In de buurt
Café de Oude Sluis ligt op de kop van het oude Delfshaven, tegenwoordig een wijk van de stad Rotterdam. Delfshaven ontstond in 1389, toen het kanaal Delfshavense Schie werd gegraven om de rijke en machtige stad Delft een verbinding met de rivier de Maas te verschaffen. Sindsdien konden de schepen vanuit Delft via de Delftse en Delfshavense Schie de Nieuwe Maas bereiken. Rondom de sluis waarnaar café de Oude Sluis is vernoemd, ontstond het havenstadje 'Delfshaven'. Het had de status van een kolonie van Delft. Een terugslag in de groei vond plaats toen aan het eind van de Hoekse en Kabeljauwse twisten (aan het einde van de 15e eeuw) de Hoeken (edelen) enorme verwoestingen aanrichtten als vergelding voor het feit dat Delft zich bij de Kabeljauwen (burgerij) had aangesloten. Nadat Delfshaven zich onder protest van de stad Delft in 1795 had afgescheiden en een zelfstandige gemeente was geworden, kreeg het in 1825 stadsrechten. Het pand aan de Aelbrechtskolk deed dienst als raadhuis. Tegenwoordig is hier brouwerij De Pelgrim gevestigd, een bierspot waar we al vele malen zijn geweest, maar die nog niet hebben beschreven. In 1886 werd Delfshaven geannexeerd door Rotterdam.
Naast brouwerij De Pelgrim zijn er diverse bezienswaardigheden in het oude Delfshaven, zoals de Moutmolen De Distilleerketel (herbouwde molen na vernieling in 1940), De Dubbele Palmboom (distilleerderij uit 1860, rijksmonument), de Oude of Pelgrimsvaderkerk (de oorsprong van de kerk is de in 1417 gebouwde R.K. Anthoniuskapel), het Henkesgebouw, het Zakkendragershuisje (Huisje uit 1653; in dit huisje kwamen de broeders van het Zakkendragersgilde bijeen voor het verdelen van havenwerk), het standbeeld voor Piet Hein (die hier in 1577 werd geboren), logger De Liefde (ligt meestal afgemeerd aan de kade bij de Achterhavenbrug) en het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam (onder de Pieter de Hoochbrug en naast metrostation Coolhaven).