Café De Knijnspiep, Maastricht

Onze waardering:

Over De Knijnspiep

Gelegen in het centrum van Maastricht is De Knijnspiep één van de oudste bruine kroegen die de stad rijk is. Hier ga je naar toe voor een vakkundig getapt glas bier en hier wordt de toon door de bieren van Brand en Chouffe, aangevuld met een groot aantal bierspecialiteiten van het vat of uit de fles. De verschillende wijnen, gedistilleerd en frisdranken maken het aanbod compleet. Muziek speelt in de Knijnspiep eveneens een grote rol.

Met in gedachten dat De Knijpspiep lid is van de Mesteechter Brandslang en door brouwerij Moortgat (België) werd uitgeroepen tot Chouffe Ambassadeur van Nederland, is het geen verrassing dat de taplijst wordt gedomineerd door Brand (pils en UP) en Chouffe (La Chouffe, McChouffe, Chouffe N'ice, Chouffe Bok en de Houblon). Geen verrassingen hier, maar gewoon degelijk. Het meest interessant op de tap waren de Westmalle Dubbel (7,0%) due je bijna nooit op een tap ziet en vooral de St. Bernardus Abt 12 (10,5%), de betere versie van de Westvleteren 12, waar menig bierliefhebber en bierkenner vaak over loopt te kwelen.

Op de flessenkaart staan zo'n bieren waaronder een hele serie trappistenbieren (jaja, ook Westvleteren) en andere usual suspect uit vooral België (Tripel Karmeliet, Duvel, Duvel Tripel Hop, Pauwel Kwak en Oude Gueuze Boon). Ook hier bijna geen verrassingen. Of toch wel? Daar waren ineens twee bieren van de lokale brouwerij Klinker (Dubbel en Tripel) en de Pannepot reserve (quadrupel, 10,5%, gerijpt op bourbon vaten) van de Struise Brouwers uit België.

Wij dronken er een Rodenbach Grand Cru (Vlaams Rood Bruin, 6,05) en een Sint Bernardus Abt 12 van brouwerij St. Bernardus uit België.

Adres: Muntstraat 45, 6211 EH Maastricht, website

In de buurt

Café De Knijnspiep is gevestigd op een kruispunt van vier belangrijke winkelstraten van de stad: de Grote Straat, de Kleine Straat, de Muntstraat en de Jodenstraat. Aan het einde van de Grote Straat is het beroemde Vrijthof te vinden (die slaan wij over). Aan het einde van de Muntstraat is de Markt met het oude Stadhuis van Maastricht en natuurlijk Café De Zwaan en De Gouverneur. In zuidelijke richting loop je de Kleine Straat uit en kom je op het Onze Lieve Vrouweplein dat in de schaduw van de Basiliek Onze Lieve Vrouwe ligt. En als je tot slot de Jodenstraat inloopt, kom je bij het Kunstdrukmuseum en bij de Maas met de Sint-Servaasbrug en 't Pothuiske en Café Frape.