Hoop doet Breugem leven
Eigenlijk bestaat Hoop niet uit één brouwerij, maar uit twee brouwerijen. Hoop werkt nauw samen met Breugem Brouwerij, een brouwerijhuurder die wij nog kennen van de tijd dat ze nog in hun eigen ketels roerden als sociale brouwerij op de Dam in Zaandam, toen nog met 's' achter Breugem. Deze brouwerij sloot in 2013 haar deuren, maar Patrick Breugem zette door, hij schrapte de 's' en ging door als brouwerijhuurder. Nu heeft hij zijn plek gevonden bij Hoop. Logisch, Hoop doet immers leven.
Over Brouwerij Hoop
Brouwerij Hoop opende haar deuren van het proeflokaal, bar, restaurant, winkel en brouwerij in 2016. Hoop is gevestigd in een eigentijds gloednieuw pand in Zaanse stijl naast de gerenoveerde Zaandijker kerk en ligt langs een toeristische wandelroute in Oud-Zaandijk met aan de overkant van het water de wereldberoemde Zaanse Schans.
In het proeflokaal kunt je prima een hapje eten en in de winkel kun je allerlei streekgerechten kopen, waaronder het eigen bier van De Hoop en Breugem, maar wij kwamen uiteraard voor het bier en de brouwerij. We beginnen aan de bar. Uit de 16 moderne taps stroomt alleen het eigen Hoop- en Breugembier. Welke van de bieren van Hoop is en welke van Breugem wordt niet duidelijk op de kaart, maar dat is ook niet zo belangrijk. Wij dronken er een Maxima (Honing Blond, 6%), een Scotch Ale (6%) en een Oudt Heijn en Sin Wijf (Old Ale, 9%).
De brouwinstallatie is de eerste brouwinstallatie van Caspary (Beieren, Duitsland) in Nederland en heeft een capaciteit 20 hectoliter. Geen 'Chinese rommel', maar Duitse degelijkheid, is hier het devies. Voor kwaliteit moet worden betaald en dat is wat Hoop dan ook heeft gedaan.
In de buurt
Brouwerij De Hoop is gevestigd aan de Lagedijk in Zaandijk. Als je de Zaan oversteekt, de historische waterloop van 13,5 kilometer tussen de Tapsloot in het noorden van Zaandam en het Noordzeekanaal, kom je bij de wereldberoemde Zaanse Schans uit. Normaliter zou je dergelijke toeristische valkuilen willen vermijden, maar één keer in je leven is een bezoek aan deze verzameling molens, musea en arbeiderswoningen best de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan een klompenmakerij, een wevershuis, een kuiperij, een cacaolab, een destilleerderij-proeflokaal met likeuren en tingieterij. Of wat te denken van het Zaans Museum, de Verkade Experience en de museumwinkel van Albert Heijn? Gewoon een keer doen en voor één keer je stoute klompen aantrekken.