Brouwerij Het Gansje, Goes

Onze waardering:

Translate:

Over Brouwerij Het Gansje

Brouwerij Het Gansje kan worden omschreven als een proeflokaal, dat ook niet groot is, met misschien de kleinste professionele brouwerij van Zeeland en misschien ook wel Nederland. Het proeflokaal biedt ruimte aan 18 zitplekken aan tafeltjes en 10 barkrukken. Het kent een retro-inrichting met huiskamegevoel. De brouwerij bevindt zich in het proeflokaal en is op 12m2 gepropt. Je kunt hier letterlijk bijna je kont niet keren. Hier wordt gebrouwen in ketels met een capaciteit van 20-60 liter. De brouwketels, gisttanks en lagertanks, en van die laatste twee zijn er genoeg, kun je in het proeflokaal bezichtigen en bijna aanraken. Niet doen natuurlijk, want daar zit de brouwer (een zij) niet op te wachten. De brouwerij zorgt er voor dat de taps van het proeflokaal en de bieren op fles (altijd > 15) gevuld zijn met eigen bier. En dat is op zich al een prestatie met al die kleine batches.

De brouwerij is vernoemd naar twee brouwerijen met de naam De Gans. De eerste brouwerij De Gans was een brouwerij in de Wijngaardstraat waarvan voor het eerst melding in de Goese kronieken wordt gemaakt in de 17e eeuw. Volgens de gemeentearchieven werd deze brouwerij in 1902 naar bijna drie eeuwen opgeheven. De tweede brouwerij De Gans was actief van 1988 tot 2001 en had een capaciteit van 100 liter. Bijzonder aan deze brouwerij was dat er accijns werd betaald per etiket, waarbij ieder etiket door de douane werd afgestempeld.

In het assortiment van Het Gansje vind je onder andere bieren als Amber (5,0%), Bitter (5,0%), Blond (5,0%), Dubbel (6,5%), Eik (7,5%, gerijpt met eikenhoutsnippers op rum), Honing(8,0%), Ingrid's Pale Ale (5,5%), Ingrid's Imperial Stout (10,6%), Kaneel (7,0%), Koffie Stout (7,0%, gerijpt op koffiebonen),  Braam (7,0%, met huisgemaakte Zeeuwse bramenwijn), Porter (6,5%), Quadrupel (9,0%), Tarwe (5,0%), Tripel (8,0%), Vlier Framboos (5,0%, met vlierbloesem en framboos), Vlier Tripel (8,0%, met vlierbloesem) en Whisky (6,0% met whiskymout).

Adres: Magdalenastraat 9, 4461 AL Goes, website

In de buurt

Goes (Zeeuws: Hoes) is een stad op het schiereiland Zuid-Beveland, centraal gelegen in de Nederlandse provincie Zeeland. De stad Goes telt zo'n 30.000 inwoners en is daarmee qua inwoneraantal de derde stad van de provincie Zeeland na Middelburg en Vlissingen. In Goes en omgeving is van alles te zien, te doen en te beleven, zoals shoppen, een terrasje pakken, sporten, een bezoek aan een theater of een wandeling door de historische binnenstad.

Bezienswaardigheden zijn onder andere: de Grote Markt met het monumentale stadhuis, de Manhuistuin, het
Historisch Museum De Bevelanden, de Westerkerk, het Slot Oostende (waarin nu brouwerij Slot Oostende is gevestigd, maar dat de vroegst bebouwde plek van Goes is), de stoomtrein Goes – Borsele met uitspanning 'de Goederenloods', de
Televisietoren en watertoren, het Omnium subtropisch zwembad, de Kruisbasiliek Grote of Maria Magdalenakerk met bijzonder orgel, de Stadshaven, de vesten en verder vele kunstobjecten in en om Goes.