Beyerd, Breda

Beyerd, Breda, bier, brouwerij, café, restaurant
Beyerd, Breda, bier, brouwerij, café, restaurant

Over De Beyerd

Café-restaurant-brouwerij De Beyerd uit Breda is inmiddels alweer een echte klassieker op biergebied in Nederland. Opgericht in de jaren 70 is de Beyerd alweer ruim 40 jaar aanwezig in de bierwereld. Sinds 2004 wordt er ook gebrouwen. Daarmee werd een oude traditie in ere hersteld, met de herintroductie van de Drie Hoefijzers Klassiek, het bier van de Bredase brouwerij De Drie Hoefijzers (vernoemd naar de toenmalige smederij aan de overkant) die in 1628 werd opgericht en in 2004 van de markt verdween.

Hier ligt een stukje biergeschiedenis dat zijn weerga nauwelijks kent. Zo werd in 1961 het Breda Bier (pilsener) op de markt gebracht, werd de brouwerij in 1968 overgenomen door Allied Breweries dat toen ook al eigenaar was van Oranjeboom (Rotterdam), werd de gezamenlijke naam in 1973 veranderd in Skol (ook het bier) en in 1995 in het veel succesvollere Oranjeboom. In 1995 nam AB-Inbev de Oranjeboom-brouwerijen over van Allied Breweries. Zoals wel vaker het geval is bij overnames was dat het begin van het einde. In 2004 sloot de 'Oranjeboom'-brouwerij in Breda de deuren.

De Beyerd bracht dus niet het Oranjeboom-bier terug naar Breda, maar ging nog meer terug in de tijd, naar de tijd van De Drie Hoefijzers en dus terug naar de jaren zestig toen De Drie Hoefijzers nog echt een Bredase brouwerij was. De Drie Hoefijzers Klassiek, een Belgische Pale Ale van 5% wordt onder licentie van merkeigenaar AB-Inbev volgens het originele recept gebrouwen, waarbij ook de originele gistcultuur wordt gebruikt. De indeling als Belgische Pale Ale moet je overigens met een korreltje gerst nemen. Volgens Beeradvocate.com vallen hier bieren onder als Palm, De Koninck, Leffe Blond, Affligem Blond, Spencer Trappist Ale, Trappist Westvleteren Blond, Brugse Zot en La Trappe Blond, maar ook bieren als Orval, Cuvée de Ranke en Petrus Aged Pale. Een allegaartje dus. Naar onze bescheiden mening kan de Drie Hoefijzers Klassiek het beste worden vergeleken met Palm of De Koninck.

Naast de Drie Hoefijzers Klassiek brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept, die allen slechts mondjesmaat het café-restaurant-brouwerij verlaten. Bijna alle productie is bedoeld voor de eigen horeca. Dat betekent dat je er naar toe moet om het bier te drinken. Zo zien we het graag. Tijdens ons bezoek stonden de volgende bieren op de kaart: Beyerd Dirk Urtyp Pilsener (5,0%), Beyerd Winterbier (8,0%), Beyerd Herfstbock (6,5%) en Beyerd Hefe Weissen (5,5%). Daarnaast biedt het café nog 9 bieren van de tap en een zeer uitgebreide flessenkaart.

De koperen brouwketels zijn een lust voor het oog en kun je gewoon vanuit het restaurant bewonderen (even doorlopen vanuit het café), maar het meest in het oog springend zijn natuurlijk de open gistkuipen, die weliswaar open zijn, maar wel achter glas verborgen. Achter de brouwruimte ligt de lagerkelder met zijn moderne lagertanks.

Contact: Boschstraat 26, 4811GH Breda, website

In de buurt

De Beyerd ligt op ongeveer 500 meter lopen van het Station Breda en is dus een ideaal start- of eindpunt voor een bezoek aan de stad. Natuurlijk mag je een bezoek aan de Boterhal / St.Joris en brouwerij Frontaal niet overslaan, maar voor wie even genoeg heeft van al dat biergeweld is er genoeg te beleven in de stad zelf. Onze tips in de buurt van de Beyerd: Breda Begijnhof en het daarbij behorende museum, het Stedelijk Museum Breda, de Willem Merkxtuin, het stadspark Valkenberg en natuurlijk het Kasteel van Breda.

Beyerd, Breda, brouwerij, café, restaurant, bier
Beyerd, Breda, bier, brouwerij, café, restaurant
Beyerd, Breda, café, brouwerij, restaurant, bier
Beyerd, Breda, brouwerij, café, restaurant, bier