Boterhal / Brouwerij St. Joris, Breda

Over de Boterhal / Stadsbrouwerij St. Joris

In 2016 werd de historische kelder (1483) van de Boterhal ingericht als brouwerij en proeflokaal. En dat was nog niet alles. Als brouwer werd internationaal biersommelier Jet van de Griendt aangetrokken, een dame die wij ook kennen van de organisatie van het PINT Bokbierfestival, het oudste en grootste bierfestival van Nederland en zelfs het grootste bierfestival ter wereld in één biersoort. We zijn dus niet helemaal objectief, maar dat kan ook niemand van ons verlangen.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: Jet zou zomaar wel eens de mooiste brouwer van Nederland kunnen zijn. En kan zij dan ook brouwen? Jazeker! Na een jaar inwerktijd brouwt zij nu geheel zelfstandig de huisbieren van de Boterhal. Het brouwproces kun je op televisieschermen volgen vanuit het café en in de brouwerij/proeflokaal in de kelder kun je ook terecht voor masterclasses en proeverijen.

Op het moment dat wij er een kijkje kwamen nemen, waren er drie bieren beschikbaar die vanuit de lagertank werden getapt (zowel beneden in het proeflokaal als boven in het café): de St. Joris Bitter Blond, de St. Joris Dubbel en de St. Joris Tripel. In de zomer is er ook een witbier, volgens de bierkaart. En wie weet brouwt Jet ook nog wel een bokbier voor dit najaar. Dat zou zomaar kunnen.

Dan de Boterhal zelf. Daar mag je ook niet aan voorbijgaan als bierliefhebber. Met 25 bieren op de tap en meer dan 100 bieren op fles, mag de Boterhal zich met recht een speciaalbiercafé noemen. Maar je kunt hier ook terecht voor een goede wijn en internationale tapas. Het voert te ver om hier een opsomming of zelfs maar een samenvatting van de bierkaart op te nemen. Wij kwamen voor de brouwerij en brouwer Jet. Maar dat is logisch. Van huis uit.  

Adres: Grote Markt 19, 4811 XL Breda, website Boterhal, website St. Joris

In de buurt

Op biergebied is er genoeg te beleven in Breda. Vanaf de Boterhal is het bijvoorbeeld maar 5 minuten lopen naar Café Restaurant Brouwerij De Beyerd. Op het bedrijventerrein Stek aan de Veilingkade vind je Brouwerij Frontaal en begin 2017 werd er zelfs een heuse brouwerijverhuurder geopend: Bierbrouwerij Breda. Ook zijn er genoeg biercafés die de moeite waard zijn: Aogse Markt, De Beurs, De Pastoor, Café Moeke en Bruxelles en nog een aantal meer. De Boterhal is lid Breda Bierstad, een bierroute van 12 biercafés waaraan ook een stempelkaart is gekoppeld.

De Boterhal ligt op de Grote Markt midden in het centrum van Breda, een gezellig horecaplein. Van hieruit kun je dus makkelijk de gehele stad te voet verkennen. En er is genoeg te zien: de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, Beginhof Breda, de Waalse Kerk, de Sint-Joostkapel, de Sint-Antoniuskathedraal, de Kloosterkazerne, de Chassékazerne, het Kasteel van Breda, het Spanjaardsgat, kasteel Bouvigne en de Koepelgevangenis, om er maar eens een aantal te noemen.