B148-The Place to Beer, Lille

Onze waardering:

Over B148-The Place to Beer

B148 - The Place to Beer is een naam met pretentie, een naam waarvan je je afvraagt of de verwachtingen ook worden waargemaakt. Is dit werkelijk the place to beer? Of zijn we hier op de zoveelste middle-of-the-road bierspot? We gingen op onderzoek uit. The Place to Beer bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het proeflokaal op de begane grond met 22 bieren van de tap en 130 bieren op fles. Het tweede deel bevindt zich op de eerste verdieping. Hier kun je ouderwetse spelletjes spelen, zoals tafelvoetbal, flipperen en darten. Die combinatie kun je een beetje vergelijken met de Barcade in New York, alleen staan daar de machines en de bar in één ruimte.

De bierkaart dan. Het is vooral België wat de klok slaat. En dat terwijl we ons toch echt in Frankrijk bevinden en in het land van het Bière de Garde. Dus waar is het Franse bier en meer specifiek, waar is het lokale Franse craft beer? Het antwoord: nergens! Andere landen zijn wel vertegenwoordigd, zoals de Verenigde Staten (Brooklyn Brewery, Boulevard), Duitsland (Erdinger, Franziskaner), Tsjechië (Primator), Schotland (Brewdog) en zelfs Nederland met een rijtje bieren van de onvermijdelijke brouwerij De Molen uit Bodegraven.

Dan de indeling van de bierkaart. Er wordt een heel simpel onderscheid in bierstijlen (Ambrées, Blondes, Brunes en Blanches). Dat is wel heel simpel. Zo staan Kasteel Donker en Gulden Draak samen met Rodenbach en Duchesse de Bourgogne samen onder de Brunes. Nog hinderlijker is het het rijtje trappistenbieren alsof trappistenbier een aparte bierstijl is. Dat is het niet, het is zelfs geen kwaliteitskeurmerk. Zo is een Orval geen Westmalle Tripel. Een Rochefort 6 is geen Rochefort 10. En Westvleteren is niet het beste bier van de wereld. Verre van zelfs!

Samenvattend: B148-The Place to Beer is een prima bierspot met prima prijzen (bijna alle bieren kosten € 5,00 per flesje en € 6,00 voor een pint van de tap). De bierkaart kan wel wat aandacht gebruiken: meer variatie, meer local en vooral meer informatie!

Adres: , website

In de buurt

In de directe omgeving van B148-The Place to Beer vind je winkels, restaurants, theaters en musea. We noemen er een paar: het Theatre Sebastopol, het Natuurhistorisch Museum, de warenhuizen Printemps Lille en FNAC Lille en het Palais des Beaux Arts

Even ten zuiden van het Palais des Beaux staat het Monument á Louis Pasteur. Deze Franse chemicus beschreef in 1876 in zijn Étude sur la bière de gisting (dat deze veroorzaakt wordt door een micro-organisme) en het nut van hygiëne. Hij ontdekte dat, indien men het bier voor het afvullen verhitte, diverse wilde gisten en allerlei bacteriën stierven. Zijn naam is verbonden aan een handeling tijdens het productieproces van bier: het pasteuriseren. Overigens doen lang niet alle brouwers dit. De meeste kleine brouwers laten dit achterwege, niet alleen omdat het niet nodig is, maar ook omdat zij vinden dat het de smaak van het bier nadelig beïnvloedt.