Antwerpse Brouw Compagnie, Antwerpen

Onze waardering:

Translate:

Over Antwerpse Brouw Compagnie

De Antwerpse Brouw Compagnie is een onafhankelijke lokale brouwerij die werd opgericht in 2011 en sinds 2017 is gevestigd in het Noorderpershuis, dat is gelegen aan het Kattendijkdok-Oostkaai op het Eilandje (Antwerpen). De brouwerij is volledig onafhankelijk in handen van de oprichters en kwam mede tot stand via crowdfunding. De brouwerij is bekend van het historische Antwerpse Seefbier (troebel blond, 6,5%) en van het Bootje's Bier (amberrood speciaalbier, 7,0%), een bier gebrouwen als hommage aan de Red Star Line, de voormalige rederij die diensten onderhield tussen Antwerpen en New York, en soms ook Philadelphia.

Sinds de opening eind december 2017 werden verschillende nieuwe bieren ontwikkeld, zoals de Super Cadix (dry hopped lager, 5,6%), de Nonkel Pater (donkere Qua-dubbel, 9,0%), Miss T Lucie (sterk blond, brut & thee-infused, 8,0%), Eilandje (neipa, 6,4%) en tijdelijke specials die soms maar één keer worden gebrouwen.Denk hierbij aan bieren zoals Seef Aged on Wood (op houten wijnvaten), Tournée Antwerpen (kruidig blond, 6,5%) en Mr. T Bier (sterk blond, 8,0%).

Bij de brouwerij wordt op huurbasis sinds 2022 ook de beroemde Martin’s Pale Ale gebrouwen, de Antwerpse Pale Ale die wordt gemaakt in opdracht van de Anthony Martin Group. Hiermee kwam het van oorsprong Antwerpse bier, na enkele omzwervingen in België, terug in Antwerpen. De brouwerij is te bezoeken van woensdag tot en met zondag, met een brouwerijcafé/restaurant te midden van de brouwzaal en de gistingstanks en een grote biertuin.

Follow the Beer sloeg de Antwerpse Brouw Compagnie natuurlijk niet over tijdens haar bezoek aan de stad Antwerpen. Het pand, de brouwinstallaties en brouwerijcafé zien er gelikt uit, het is duidelijk dat de crowdfunding genoeg geld in het laatje heeft gebracht. Qua sfeer doet het wel iets denken aan de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam. Het is een bierspot die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Antwerpen.

Adres: Indiestraat 21, 2000 Antwerpen, België, website

In de buurt

De Antwerpse Brouw Cpmpany is gevestigd op  het Eilandje, een gebied in het noorden van de stad. Het kreeg zijn naam doordat het omsloten was door vlieten en sloten eertijds. Inmiddels is het omgeven door de Schelde, dokken en de oude haven. In de jaren tachtig was dit een bijna verloederde buurt, een vergeten uithoek van Antwerpen en werd het nog ingekleurd als herwaarderingsgebied, iets wat je kunt vergelijken met Vogelaarwijken.

Inmiddels is het gebied sterk opgewaardeerd en is het herontdekt door de Antwerpenaren, in lijn met de herontwikkeling van de oude havenbuurten in Liverpool en Plymouth in het Verenigd Koninkrijk. De havenfunctie is verdwenen en verplaatste zich naar de noordelijk gelegen modernere havendokken met grotere laad- en losinstallaties. De toeristische en horecasectoren hebben de bedrijvigheid overgenomen.