Unchartered Brew Co, Antwerpen

Onze waardering:

Translate:

Over Unchartered Brew Co

Het gebeurt niet vaak dat we tijdens onze bierwandelingen zomaar ineens en onverwacht op een bierpareltje stuiten. Meestal weten we exact welke bierspots zich op de route bevinden en plannen we ons bezoek zorgvuldig. Dit keer niet, we zochten een biershop/taproom Station 1280, maar stuitten o een heuse craft brouwerij met de naam Unchartered Brew Co. En dan is het nog leuker als je gewoon naar binnen mag lopen en de brouwer vol trots in de brouwketels staat te roeren. Als we moeten bekennen dat we uit Nederland komen, grapt hij met een knipoog over het verboden N-woord. Ook weet hij te vertellen dat Station 1280 dicht is omdat die luie Nederlander weer eens geen zin had om open te gaan.

Er is niet veel informatie over Unchartered Brew Co te vinden. Geen website, wel een Facebookpagina, maar die brengt niet veel meer informatie dan dat Unchartered Brew Co een samenwerking is van Richard Ootjers (Nederlander) en Thom Morrell (Belg). De eerste blijkt de eigenaar van het naastgelegen Station 1280 (we zijn er gewoon langsgelopen) en de tweede brouwde thuis onder de naam BRWBRD. Zij startten samen in 2021 een ambachtelijke brouwerij in het centrum van Antwerpen. Unchartered Brew Co en dus ook Station 1280 zijn gevestigd in de Antwerpse Oudaan-buurt in een winkelcentrum, dat plaatselijk bekend staat als de "Bijenkorf" vanwege het zeshoekige patroon.

Station 1280 verhuisde hier al in oktober 2020 naar toe vanaf het centraal station. De biershop/taproom was de krappe wijken in Antwerpen-Centraal ontgroeid.  Aan de Oudaan heeft Ootjers nu meer ruimte en een terras waar drinkers kunnen rondhangen en misschien zelfs wat muziek kunnen luisteren in de open ruimte. Een jaar sloot Station 1280 zich aan bij Morrell, die thuisbrouwde als BRWBRD, om Uncharted Brew Co. op te richten.

De brouwerij is klein, maar de gebruikte techniek is indrukwekkend. Het assortiment van de brouwerij lijkt gigantisch te zijn. We noemen zo maar wat namen: Tattude (6,0%, IPA - New Eng;ad/Hazy), Girl from Mars (6,2%, IPA- New England/Hazy), Round the Twist (6,6%, IPA, New England/Hazy), I Feel the Pain of Everyone, Then I Feel Nothing (8,4%, Stout), American Billie (5,2%, IPL/Lager), Late Night Decisions (8,6%, Stout/coffee), Rocket Science (5,6%, Pale Ale) en We've Got Hostiles (9,0%, Imperial/double stout). Veel pale ales, IPA's en Stouts dus.

De Bijenkorf lag er op het moment van ons bezoek wat vervallen bij en we moesten ook echt even zoeken naar Station 1280. Een tip: aan de binnenkant. We gaan er maar vanuit dat er een verbouwing gaande was, want ondanks dat het een spuuglelijk gebouw is,  heeft het zeker potentie voor winkeltjes en horecazaken.

Adres: Oudaan 15 W28-29, 2000 Antwerp, België

In de buurt

Zowel Unchartered Brew Co als Station 1280 zijn gevestigd in het winkelcentrum Bijenkorf in de wijk Oudaan van Antwerpen, dat voor een paar jaar geleden wat vervallen oogde en veel leegstand kende. Het winkelcentrum sluit aan bij winkelgebieden als de Kammenstraat, de Schuttershofstraat, de Huidevetterstraat en de Wilde Zee, maar kan wel worden omschreven als een architectonische misdaad. Wat een gedrocht in het centrum van de oude stad. Je waant je in Zoetermeer of Almere. Maar de leegstand en verval boden wel een betaalbare kans voor kunstenaars en jonge ondernemers, zij zagen in de afgelopen jaren hun kans schoon en trokken er in en deden hun ding en daarmee is de Bijenkorf eigenlijk wel weer heel aantrekkelijk geworden.

Verdere tips in de buurt: het Rubenshuis, de Stadsschouwburg Antwerpen, de Plantentuin Den Botaniek, het Modemuseum (designer- en historische mode), het Museum Plantin-Moretus (drukkerijmuseum in 16e eeuws pand, met de oudste drukpersen ter wereld, en boeken, antiek, wandtapijten en kunst), de Handelsbeurs Antwerpen en het Museum Mayer van den Berg (middeleeuwse kunst, onder andere van Bruegel, in de 19e eeuw verzameld door Fritz Mayer van den Bergh) en het Maagdenhuis (kunst en meubilair in een voormalig weeshuis).