Sternbräu, Salzburg

Onze waardering:

Translate:

Over Sternbräu

Taal is zeg maar echt een ding. Met het woord Sternbräu groot op de gevel, maken onze hersenpannen direct een afslag naar links: 'Ha, een brouwerij, laten we daar naar binnen gaan'. De grote Biergarten met 670 plekken ademt een fantastische sfeer. Het is zomer en binnen is het leeg in de vier grote kamers (Lokalen) met namen als Sternbräu, La Stella, Braumeister en Abendstern en er zijn geen brouwketels te bekennen. Dat gebeurt wel vaker in Duitsland en Oostenrijk, dat de brouwketels niet zichtbaar zijn voor het publiek en verborgen worden gehouden. Maar de vraag blijft: is Sternbräu een brouwerij?

Salzburg-info omschrijft Sternbräu als volgt:

Sternbräu is een zeer populaire brouwerij (Braugasthof) in de oude binnenstad van Salzburg, die voor het eerst werd genoemd in 1542. Bij mooi weer kunt u in de grote gastentuin genieten van Oostenrijkse lekkernijen en het eigen gebrouwen Sternbier.

Salburger Congres komt tot de volgende omschrijving:

Sternbräu ligt midden in de oude stad van Salzburg, naast de wereldberoemde Getreidegasse en de geboorteplaats van Mozart. Sinds 1542 is  Sternbräu stap voor stap uitgegroeid tot de grootste en populairste traditionele bierherberg van Salzburg.

We namen een duikje in de geschiedenis. Vanaf 1411 was Sternbräu een van de ruim tien brouwerijen in de oude binnenstad van Salzburg, maar in 1907 werd het brouwerijgedeelte verplaatst naar de wijk Riedenburg achter de Neutor. Vier jaar later had de Sternbrauerei na Stiegl de hoogste bierproductie in Salzburg. In 1956 werd in de Sternbrauerei in Riedenburg werd de echter  brouwerij gesloten. Tegenwoordig zijn er luxe appartementen op deze locatie.

Het horecagedeelte van Sternbräu in de oude binnenstad is echter altijd blijven voortbestaan. En na ruim 60 kwam ook het Stern Bier weer op de tap te staan bij Sternbräu, maar dit wordt niet ter plekke gebrouwen, maar bij Hofbräu Kaltenhausen in Hallein (Oostenrijk). Geen brouwerij dus en het is zelfs maar de vraag of zich brouwerijhuurder mogen noemen. Misschien kopen ze het Sternbier wel gewoon van Kaltenhausen.

Het Stern Bier kan het beste worden getypeerd als een Kellerbier / Zwicklbier van 4,6%, blond van kleur en een  natuurlijk troebelheid. Dit is een biersoort uit Duitsland en Oostenrijk en kan worden omschreven als een ongefilterd troebel bier dat zowel van hoge gisting als van lage gisting kan zijn. Het bier wordt meestal kort na het gistingsproces aangeboden zonder lagering zodat het weinig koolzuurgas bevat. In de SternLounge serveert Sternbraü ook nog specialiteit: een bieraperitief dat bestaat uit een mix van het eigen Stern bier, Campari en een schijfje citroen.

In de buurt

Salzburg (Oostenrijk), de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat, telt ongeveer 150.000 inwoners en is daarmee de vierde stad van het land. De stad ligt aan de rivier de Salzach in de streek Flachgau nabij de grens met Duitsland en is vooral beroemd als de geboortestad van Mozart en de Salzburger Festspiele die in de zomer plaatsvinden.

De veelbezochte binnenstad staat in haar geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt gedomineerd door barokke gebouwen, waaronder de Dom, en door de Hohensalzburg, een middeleeuwse burcht op een heuvel 120 m boven de stad. Salzburg is sinds het einde van de achtste eeuw de hoofdplaats van een aartsbisdom, waarvan de invloed zich tot ver in Beieren en binnen Oostenrijk uitstrekte.