Trumer Privatbrauerei, Obertrum

Over Trumer

'Seit 1601' wordt overal groots verkondigd. Dat moet je wel met een korreltje zout nemen. De Trumer Privatbrauerei ontstond namelijk pas in 1775 toen de huidige brouwerij in handen kwam van de familie Sigl en is sinds die tijd in familiehanden gebleven. Dat is een feit. Wat ook zeker is ,is dat er vanaf 1601 in Obertrum am See gebrouwen werd. Waar dat precies was en of dat op precies dezelfde plek was als waar de brouwerij nu staat, blijft ongewis. Ook onduidelijk is of de familie Sigl gewoon een brouwerij startte of dat zij de brouwactiviteiten in 1775 of dat zij deze overnamen van een andere brouwerij.

Het is een beetje het marketingverhaal van Brand. Doodleuk roepen ze daar in Limburg (of eigenlijk in Zoeterwoude) dat ze uit 1340 stammen en de oudste brouwerij van Nederland zijn. De waarheid is dat dat de brouwerij pas in 1871 in handen van de familie Brand kwam en toen zijn huidige naam kreeg (al dan niet in combinatie met de naam De Kroon) en in 1989 werd overgenomen door Heineken. Een andere waarheid is dat er in Wijlre zeker bier is gebrouwen. Bronnen genoeg daarover, maar aan het jaartal 1340 wordt sterk getwijfeld. Het was in ieder geen telg van de familie Brand die toen de roerstok hanteerde.

Terug naar Trumer. De brouwerij hanteert een strak en - waarschijnlijk - uniek en (deels) gecertificeerd brouwproces met 100% natuurlijke hop (dus geen geperste rommel), een open vergisting in open gistkuipen en een procedée van slow brewing (ze nemen de tijd om het bier te laten rijpen).

Op naar het bier. Het Trumer Pils (4,9%) is het paradepaardje van de brouwerij, maar onze aandacht gaat natuurlijk veel meer uit naar de andere bieren in het assortiment van Trumer. Zo is daar de Trumer Märzen (4,8%), de Obertrumer Original (Märzen-Zwickl, 4,8%), de Trumer Pils Hopfenspiel (session pils, 2,9%), de Sigls (Märzen, 4,8%, dedicated to all women), de Trumer Imperial (pilsbock, 7,5% met dryhopping), de Trumer Herbstbier (amber ale, 5,2%), de Sigls Radler (bier gemengd met citroenlimonade, 2,0%, JAKKES!), de Trumer Hopfenernte 2018 (Spezialbier, 6,9% met hop uit eigen tuin) en de Obertrumer Bio Radler (een radler met sap van biologische citroenen, 2,9%, JAKKES!).

Adres: Brauhausgasse 2, 5162 Obertrum am See, Oostenrijk, website

In de buurt

We vinden de Trumer Privatbrauerei in Obertrum, een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger Land met ruim 4.000 inwoners. Naast de brouwerij met aan de overkant van de weg het Bierkulturhaus Axel Kiesbye (waar alle StiBON-studenten helemaal heen moeten om hun diploma op te halen) en Braugasthof Sigl, is de belangrijkste attractie van het dorp het meer waaraan het gelegen is, de Obertrumer See, die met een smalle doorgang is verbonden met de Mattsee.

Twintig kilometer zuidwaarts ligt de belangrijkste attractie, de stad Salzburg met bijna 150.000 inwoners de vierde stad van het land. De stad ligt aan de rivier de Salzach nabij de grens met Duitsland. Wie vroeger met zijn ouders op vakantie ging, herinnert zich Salzburg alleen als de eerste stad in Oostenrijk, maar Salzburg is wel degelijk aantrekkelijk en is een stop meer dan waard. Zo is Salzburg bekend als geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart en worden er iedere zomer de Salzburger Festspiele georganiseerd. De oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO met haar vele  barokgebouwen, waaronder de dom en de vesting Hohensalzburg een middeleeuwse burcht op een heuvel 120 m boven de stad. In Salzburg is genoeg te doen en te zien!