Over Oproer Biercafé
Oproer Biercafé
In 2022 opende Oproer de deuren van haar nieuwe Oproer Biercafé in studentenwooncomplex The Cube in de wijk Overvecht in Utrecht. Het oude café werd een jaar eerder door een brand in het CAB gebouw verwoest. Oproer ging niet bij de pakken neerzitten en startte met succes een crowdfunding actie om het benodigde geld op te halen. Ook besloten ze niet meer in het CAB gebouw te keren, zoals andere organisatie (dB's en Filmcafé) wel daartoe besloten, omdat ze een verbinding met de wijk wilden maken.
Oproer Biercafé is bedoeld als ontmoetingsplaats voor (buurt)bewoners met of zonder kinderen en voor bierliefhebbers. Een unieke plek voor de stad Utrecht en haar wijk Overvecht. Je kunt hier terecht een hapje, snack, diner of meer, maar er worden ook evenementen (pubquiz, spellenavond, live muziek) georganiseerd en je kunt hier ook je zakelijke event of je privé-feest houden. De ruimte is met 800m2 immers groot genoeg om de zaak (voor een deel) af te huren.
Dan het bierassortiment (daar komen we tenslotte voor). Met 16 bieren op tap en ook nog bieren op fles/blik te de lijst te lang om helemaal door te lopen. We noemen er een paar: Oproer Fizz Pilsner (pilsener, 4,9%), Oproer Blonde Enigma (blonde ale, 6,2%), Oproer White Trash (witbier, 5,2%), Oproer Exotic Fruited Sour (sour/fruited, 5,5%), Oproer Uncut IPA (Westcoast IPA, 6,2%), Oproer Imperial Oatmeal Stout (imperial stout, 9,5%), Oproer Norway or the Highway Raw Ale (historical ale, kveik/ongekookt, 6,4%) en Oproer RUIG Oloroso (wild ale, gerijpt op een Olorosoo Sherry vat, 7,9%).
Adres: Beyaertdreef 5, 3562 LG Utrecht, website
Oproer Brouwerij
Oproer Brouwerij (op een andere locatie dan Oproer Biercafé) presenteert zichzelf als een creatieve en maatschappelijk betrokken brouwerij. Duurzaamheid, authenticiteit, inclusiviteit, respect voor het milieu en dieren en een creatieve DIY-houding zijn belangrijke waarden voor de brouwerij. Daarbij zetten ze hun creativiteit in bij het brouwen van bieren die spannend en uitdagend, maar vooral ook gebalanceerd zijn.
Oproer ontstond in 2016 uit een fusie tussen de brouwerijen RUIG (2013) en Rooie Dop (2012) en vestigde zich in de industriële setting van de oude busremise in het CAB-gebouw in Utrecht. Hier werd met enkel hergebruikte materialen een restaurant, pub en brouwerij uit de grond gestampt mét groot terras. Vanwege groeiend succes en waardering werden zowel de brouwerij als de pub uitgebreid. Er waren meer houten vaten, grotere ketels en tanks nodig en dus een nieuwe en grotere locatie voor de brouwerij op industrieterrein Lage Weide.
Adres: Westkanaaldijk 5-10, 3542 DA Utrecht, website
In de buurt
Oproer Biercafé is gevestigd in de Utrechtse wijk Overvecht, een wijk die wordt omschreven als een groene en ruim opgezette wijk. En ook als een van de tien wijken waarin de gemeente Utrecht bestuurlijk is opgedeeld. Het is een naoorlogse hoogbouwwijk, zoals er verschillende zijn in de regio Utrecht (bijvoorbeeld Kanaleneiland, een wijk die architectonisch veel overeenkomsten vertoont, en Vollenhove in Zeist).
De wijk Overvecht staat ook op de lijst met krachtwijken. Dat betekent dat er hard wordt gewerkt aan de problemen van de wijk, zoals de vervuiling van de openbare ruimte, de jongerenoverlast en schietpartijen (over meerdere jaren). Overvecht investeert veel in het oplossen van de werkloosheid, gezondheidsproblemen, criminaliteit en veiligheid. Inmiddels is de veiligheid van de wijk op gelijk niveau met de rest van de stad Utrecht.
Behalve de noodzakelijke voorzieningen is er niet veel te beleven in Overvecht. Alleen de drie forten die deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie aan de rand van de wijk, zijn vermeldenswaardig: Fort de Gagel (restaurant), Fort aan de Klop (restaurant) en Fort Blauwkapel. Deze forten zijn allemaal rijksmonument.