Café Derat, Utrecht

Onze waardering:

Translate:

Over Derat

Café DeRat is een gezellig huiskamercafé met een authentiek smoelwerk aan de Lange Smeestraat in Utrecht. Er is hier voor elk wat wils: even de leesmap doorspitten, een kaartje leggen of kletsen met de mensen aan de bar, genietend van heerlijk speciaalbier, een exclusieve whisky, thee van Simon Lévelt of een borrelhapje. De naam van het cafe verwijst naar de versteende rat die in 1978 bij het wisselen van eigenaar bij het uitdiepen van de kelder werd gevonden en die nog steeds in het café hangt.

Bierliefhebbers komen voor de uitgebreide sour kaart, die je kunt kwalificeren alshet beste aanbod van zure bieren in Nederland. Derat is een oase in ons land waar het over het algemeen pover is gesteld met het aanbod van zure bieren. Vaak genoeg trekken de eigenaren en barmannen een zuur gezicht als je naar een zuur bier vraagt. 'Daar houden we niet van, dus verkopen we het niet'. Weten zij veel, die onnozele halzen.

Zo niet bij Derat. Daar is het smullen, smikkelen en genieten op het gebied van zure bieren. Je moet wel je portemonnee meebrengen, want goedkoop zijn deze bieren niet. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Hanssens Lambic Experimental Cassis van 37,5cl die we voor een slordige € 16,00 kochten. Maar dan heb je ook wel een engeltje dat bij iedere slok op je tong piest. En wie wil er geen engeltjes die op je tong piesen?

En dan is er nog natuurlijk nog Josefine, de cafépoes die ongestoord haar gang gaat en de baas speelt. Josefine steelt je hart zoals een vrouw dat kan doen. Ongenaakbaar, aanraakbaar en onverstoorbaar.

Adres: Lange Smeestraat 37, Utrecht, website

 

In de buurt

Cafe Derat vind je iets ten zuiden van de Mariaplaats en tussen de Catherijnesingel en de Oudegracht. Leuke tips in de directe omgeving van Derat zijn Café De Morgenster aan de Oudegracht 323, kringloopwinkel De Arm op de Oudegracht 247 (ook twee vestigingen aan de overkant van de gracht), het Duitsche Huis (historisch herkenningspunt), bioscoop Springhaver, de Letters van Utrecht (historisch herkenningspunt) en diverse musea, zoals het Nijntjemuseum, het museum Catherijneconvent en het Universiteitsmusuem Utrecht. Op biergebied is er ook genoeg te beleven in de directe omgeving van Derat, zoals Kafé België op de Oudegracht 196, De Drie Dorstige Herten op de Lange Nieuwstraat 47 en café Ledig Erf op de Tolsteegbrug  3.

Een aardig detail is dat als je de Oudegracht afloopt in zuidelijke richting en bij Vollersbrug linksaf slaat, dat je dan bij het complex De Zeven Steegjes uitkomt waar de Brouwerstraat en de Moutstraat onderdeel van uitkomen. De namen van deze straten verwijzen naar de voormalige brouwerij De Boog, dei vermoedelijk op het pand aan de Oudegracht 371 was gevestigd, een diep huis met twee bouwlagen, een kelder,een werfkelder en een zadeldak waarvan de 19de-eeuwsekapconstructie bestaat uit Philibertspanten.