Mosto Birra e Distillati

Onze waardering:

Over Mosto Birra e Distillati

Sinds 2015 staat Mosto Birra e Destillati synoniem voor birra artiginale (ambachtelijk bier) in Napels. Mosto begon aanvankelijk als kleine birreria, maar heeft na een paar jaar een duidelijk meer gearticuleerde vorm aangenomen in de vorm van eigen bier gebrouwen in een eigen brouwerij. Dit is te danken aan het werk en de passie van Fabrizio Ferretti en Noemi Criscuolo. Deze twee geliefden begonnen in 2015 aan de Vico II Alabardieri in de wijk Chiaia een kleine birreria (bierbar). Mosto concentreert zich op bier en sterke drank, voornamelijk whisky en gin. Mosto heeft 12 tapkranen en ook een Engelse pomp en heeft bieren van eigen bodem, maar neem vooral ook een kijkje in de koelkast voor bieren op fles en blik, inclusief een behoorlijke selectie sours.

Voor de lol, maar ook om aan de behoeften van hun klanten te voldoen, begon Mosto in 2017 buiten de stad in Caserta met het zelf brouwen van bier in hun eigen birrificio Piccolo Napoletano. Hier worden vier bieren gemaakt: een Golden Ale, een IPA, een Tripel en een Dubbel. Deze birra vind je vast op tap in de birreria in de stad.

Voor het eten wordt vertrouwd op Umberto, een meer dan 100 jaar oude pizzeria recht tegenover de bar, met wie een deugdzame goede nabuurschapsrelatie is opgebouwd. De pizza's vind je op het televisiescherm in de birreria.

Wij lieten de pizza's links liggen en gingen voor het bier, met name de sours uit de koelkast: de Mosto Black IPA (6,6%) van de eigen brouwerij, de Sputnik 04 (Sour - Gose, 4,0%) van Birra Muttnik uit Pavia en daarna een gedeelde Saison de l'Ouvrier (Farmhouse Ale - Saison, 5,8%) van het fantastisch Loverbeer uit Marentino nabij Torino (Turijn), een brouwerij die hoog op ons lijstje staat en waar we al meermalen langs wilden gaan, maar dat tot op heden nog niet is gelukt. Volgend jaar beter!

Adres: Vico II Alabardieri, 28, 80121 Napoli NA, Italië, website

In de buurt

Mosto Birra e Distillati ligt in een wijk die ingeklemd tussen Quarteri Spagnoli, Pallonetto Santa Lucia, Chaia en Vomero, maar nog steeds niet ver lopen van het Centro Storico. Omdat Napels gewoon Napels, omdat er overal wat te zien en te doen en omdat je Napels gewoon moet zien (en nee, dan hoef je niet te sterven), beperken we ons hier tot een aantal tips direct in de buurt:

  • Ga zonnen en zwemmen op Mappatella Beach en neem je knapzak mee;
  • Bezoek de ondergrondse Galleria Borbonica (archeologisch museum) dat twee ingangen heeft, eentje aan de Via Morelli en eentje aan de Vico Grottone;
  • Bezoek het Palazzo del Arti di Napoli, oftewel het PAN (kunstmuseum);
  • En anders zijn er nog duizenden winkeltjes, restaurantjes en barretjes waar je terecht kunt.