Mostar, Bosnië en Herzegovina

Mostar is een stad in Bosnië en Herzegovina met iets meer dan 100.000 inwoners, een aantal dat voor de oorlog in de jaren negentig veel hoger lag. De stad ligt  in het zuiden van het land op ongeveer 80 kilometer van de hoofdstad Sarajevo en is zelf de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva. Mostar is de grootste en belangrijkste stad van de streek Herzegovina.

De belangrijkste (en bijna enige) toeristische attractie van de stad is de oude brug (Stari Most), die ook een rol speelde in de oorlog van de jaren negentig. In het voorjaar van 1993 braken er hevige gevechten uit tussen de Kroaten en moslims, die tot dan toe vredig naast en door elkaar heen hadden geleefd. Bij deze gevechten werd de brug ook verwoest. Door de Kroaten, aldus de moslims. Niet waar, aldus de Kroaten, het waren de moslims zelf. Sinds het einde van de oorlog leven de Kroaten en moslims gescheiden van elkaar en zijn de Serviërs nagenoeg uit de stad verdwenen.

Tien jaar na de oorlog werd de brug met geld uit Turkije in ere hersteld en feestelijk heropend. Turkije? Dat is niet zo vreemd. Mostar werd gesticht in de 13e eeuw en bloeide in de vier eeuwen daarna in het Ottomaanse Rijk. Mostar dankt zijn naam ook aan die tijd toen de Mostari (wachters) bewaakten wie er via de (toen nog houten) brug over de Neretva de stad in en uit gingen. Turkije had een grote invloed destijds en probeert die nog immer te houden.

Het resultaat? Een brug die in oude stijl is herbouwd (Stari Most), maar een nieuwe brug blijft (Novo Most). En daar omheen aan beide kanten alleen maar souvenirswinkels en drommen toeristen. Gelukkig is er ook nog het één en ander op biergebied te beleven. Wij bezochten de Black Dog Pub en de Oldbridz Craft Brewery.

Black Dog Pub

Oldbridz Brewery