Maximus Brouwerij, Utrecht

Onze waardering:

Translate:

Over Maximus

Het idee voor Maximus Brouwerij ontstond in 2007 toen stichting Bouwloods Utrecht het aanbod deed om een brouwerij te vestigen bij hen. Drie kerels, een architect, een sociaal-wetenschapper en een psycholoog, pakten die handschoen op en vier jaar later werd de brouwerij opgericht. Een jaar later opende de brouwerij/proeflokaal haar deuren. Vooral die laatste had nogal wat voeten in de aarde omdat omringende bewoners uit de seniorenflat bezwaar maakten tegen het bestemmingsplan voor het proeflokaal uit angst voor nachtelijke overlast en wildplassende, graffiti spuitende Vinex-bewoners. Oud maar niet dood, zullen ze wel gedacht hebben. Kennelijk hadden ze al te lang in hun flat gezeten en gemist waar het bij een proeflokaal om gaat (geen lawaai, keurige mensen en op tijd dicht).

De tweedehands koperen brouwinstallatie kwam uit Duitsland van Brauerei Anlagen Marketing (BAM). En er werd een gloednieuw pand neergezet, voor de bouwloods en brouwerij samen. Maximus besloot ook om te functioneren als een leerwerkbedrijf, waar personen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid zouden worden naar een opleiding of (betaald of vrijwillig) werk. Anno 2023 is het pand er nog steeds, zijn zowel Maximus als de Bouwloods Utrecht er nog, zijn de koperen brouwketels er nog ,werkt Maximus nog steeds als leerwerkbedrijf. Alles is nog hetzelfde. Je vraagt je zelfs af of de klagende en zeurende oudjes van de seniorenflat er nog zijn en of ze nu gezellig een biertje komen drinken.

Het assortiment dan. Daar is het wel  het een en ander veranderd. De Pandora (American Pale Ale, 6,0%) en de Brutus (Amber Lager, 6,0%) zijn er nog steeds. Ook de High Hops (IPA, 6,0%) is nog aanwezig in het assortiment. Verder in het vast assortiment: Witlove (witbier, 5,5%), Mockingbird Tipopils (pilsener, 5,0%), Aurora 030 (blond, 0,3%), Little Fred (blond, 3,5%), Dakhaas Witzen (Weizen/witbier, 5,5%), Diesel Stout (stout, 6,0%), Donderstraal Tripel (tripel, 8,0%). Verder brengt Maximus in het seizoen bieren op de markt: een lentebier, een herfstbok en een winter ale. Maar echt freaken doen de brouwers van Maximus in het Circus Maximus. Daar maken ze bieren als Space Cowboy Chocolate & Orange Stout (10,5%), Fruity Phoenix Sour IPA (6,0%) en Drifting Daisy Belgian IPA (6,0%). Bling Bling Coffee & Vanilla Blonde (8,0%) en Space Cowboy Imperial Stout (10,0%). We zijn niet compleet, dat weten we zeker, dat kan ook niet en dat hoeft ook niet. GA naar Leidsche Rijn, waan je in Zoetermeer of Almere en drink een heerlijk bier.

Adres: Pratumplaats 2A, 3454 NA Utrecht, website

In de buurt

Maximus Brouwerij is gevestigd in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Deze nieuwbouwlocatie in ligt ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal en de naam is afgeleid van het kanaal Leidse Rijn dat erdoorheen loopt. Ten tijde van de aanvang van het project in de jaren 1990 en in de decennia erna was Leidsche Rijn de grootste Vinex-locatie van ons land en bevond zich voor het grootste deel op het grondgebied van de ten westen van de stad Utrecht gelegen voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Kleinere delen van het gebied, aangeduid als de Hoge Weide en Lage Weide,  lagen wel in de gemeente Utrecht. Dat veranderde toen Vleuten-De Meern in 2001 bij de gemeente Utrecht werd gevoegd. De beoogde omvang van de Vinex-locatie bedroeg ongeveer 30.000 woningen voor ongeveer 90.000 inwoners. En dat aantal is ook ruimschoots gehaald inmiddels.

Een moderne wijk dus. Zonder echte ziel, een beetje zoals Almere , Heerhugowaard, Hoofddorp en Zoetermeer, om maar eens wat zielloze plekken in Nederland op te sommen. Toch ontdekten we nog wat bezienswaardigheden in Leidsche Rijn, zoals Castellum Museum Hoge Woerd, Kasteel De Haar, landgoed Haarzuilens, het Maximapark en de Vlinderhof. En Leidsche Rijn heeft zelfs nog een brouwerij, Stadsbrouwerij Roodnoot, een brouwerij die volgens het concept van brouwerij De Prael uit Amsterdam werkt met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.