Le Pot au Lait, Luik

Onze waardering:

Translate:

Over Le Pot au Lait

Le Pot-au-Lait is gevestigd in het centrum van Luik, dat ook wel de Vurige Stad wordt genoemd, en is een begrip geworden onder een gevarieerd publiek bestaande uit studenten en volwassenen. Kortom: dit is een bierspot die je mag overslaan bij een bezoek aan Luik. Sterker nog, het is een must. Wij begonnen onze trip zelfs hier en kwamen weer terug, en terug en terug.

Het café en zijn decor heeft ondertussen al heel wat gedaanteverwisselingen ondergaan : van trendy en marginaal tot strijdlustig en artistiek. Jong of oud (minder jong)? Doorsnee obuitenbeentje? Bij Le Pot au Lait maakt het niet uit, want iedereen is van 's morgens tot 's nachts welkom in deze bar die niet minder dan 150 verschillende schilderingen en muzikale thema’s telt.

Heb je grote dorst ? Geen nood, want ook de drankkaart en ook de bierkaart is er eentje om u tegen te zeggen. Of zeg maar jij, op zijn Hollands. Op de tap vind je bieren als Crystal (pil), Lindemans Pecheresse (lambiek met perzik), La Chouffe, Chimay Blanche, Corne, Tripel Karmeliet, Kasteelbier, Bestiale (zwaar blond) en een wisseltap. En dat allemaal voor slechts euro 2,90 glas van 25 cl. Kom daar maar eens om in de Nederlandse horeca. Daar betaal je al snel meer dan euro 5,00 voor een dergelijk glas bier. En als je uitgekeken bent op de taplijst, ga dan naar binnen  voor de ruime selectie bieren op fles en blik. Bijna alles Belgisch, maar dat is niet erg. Je bent immers in België, het land waar de biercultuur UNESCO erfgoed is.

Le Pot-au-Lait  vind je op de Rue Sœurs de Hasque 9, een autoluwe straat in het centrum van Luik. Het café is gevestigd in een prachtig 19e-eeuws huis waar ook verschillende socioculturele organisaties hun onderdak vinden. Het huis werd gebouwd op de plek waar zich vroeger een klooster bevond dat tot eind 15e eeuw onderdak bood aan zusters die afkomstig waren uit een Hasselts klooster.  Hasselt wordt door de Luikenaars vaak als Haske uitgesproken en dat verklaart de naam van deze straat.

Waarom de naam Le Pot au Lait  vraag je je wellicht af (of niet)? Voor het antwoord op deze vraag moet je helemaal terug naar het middeleeuwse Parijs. In één van zijn beroemde gedichten, genaamd 'De testamenten', schenkt Francois Villon (1430-1484) aan een erg koppige en moralistische abt een gebouw dat hij 'Le Trou Perrette' noemt, een verwijzing naar een café in Parijs in 1150 met de naam 'Le Trou de Perette'. In de jaren ’60 van de vorige eeuw besloot een groep studenten van de Universiteit van Luik om een café te openen in de Rue St Remy onder dezelfde naam Le Trou Perrette. Enkele jaren en vele vaten bier later sloot het café helaas alweer zijn deuren. Maar daar leiten de studenten het niet bij zitten. Begin jaren ’70 opende het Algemeen Studentenverbond een geëngageerd café in de kelders van een huis op de Place Emile Dupond, niet zo heel ver van de rue St Rémy. Het café kreeg de naam 'Le Trou Perrette', als eerbetoon aan zijn voorganger op de Rue St. Remy. Ook dit café werd na enkele jaren gesloten (1973), maar weer lieten de studenten zich niet kisten. Ze staken de koppen bij elkaar om een nieuwe wind te laten waaien in Luik en kwamen op het idee om een plek te creëren waar volledig onafhankelijk films, concerten, debatten, themadagen, enzovoort georganiseerd konden worden. Deze locatie opende zijn deuren in 1975 in een gedeelte van de lokalen op de Rue Sœurs de Hasque nr. 9 en werd, hoe kan het ook anders, 'Le Trou Perrette' genoemd. Deze plek groeide uit tot een soort sociocultureel epicentrum en er werden verschillende evenementen en concerten, zoals die van Renaud, Higelin, Dr Feel Good, Chet Baker, georganiseerd en dit verschillende jaren lang.

In 1979 was het succes van 'Le Trou Perrette' dusdanig groot dat men besloot men om vlakbij een andere bar te openen. Natuurlijk moest er ook voor dit nieuwe café een nieuwe naam gevonden worden en na een brainstormsessie koos men voor 'Pot-au-Lait', verwijzend naar de fabel  La Laiterère et le Pot au Lait' van de Franse dichter Jean de la Fontaine (1621-1695). In 1981 sloot 'Le Trou Perrette' zijn deuren.

Adres: Rue Soeurs-de-Hasque 9, 4000 Liège, België, website

In de buurt

Le Pot au Lait is gevestigd in het centrum van Luik/Liège in de buurt van de Cathédrale de St. Paul en de Universiteit van Luik met zijn universiteitsbibliotheek. Daar vind je ook het kunstmuseum Musée Wittert ULiège, het Théâtre de Liège en het Théâtre Universitaire Royal de Liège. Verder vind je hier volop smalle straatjes met leuke winkeltjes, barretjes en restaurants. Genoeg te doen dus!