Brasserie {C}, Luik

Onze waardering:

Translate:

Over Brasserie {C}

Brasserie {C} wordt op Google getypeerd als een brouwerijcafé en in onze taal betekent dat dat het een brouwerij met een aanpalend café is. Als gevolg daarvan speuren onze ogen bij binnenkomst direct en enigszins zenuwachtig naar de brouwketels. Waar zijn ze? Waar zijn ze? Waar zijn ze? Nergens te vinden. We hebben het hele complex afgestruind, maar nergens is een veeg teken van de brouwketels te bespeuren. Wat is hier aan de hand? Is dit een hoax? Hebben we te maken met de zoveelste brouwerijhuurder die zichzelf brouwerij noemt?

Het verhaal van Brasserie {C} vindt begint in 2012 wanneer twee jongemannen, Franois en Renaud, vers van de collegebanken begonnen met thuisbrouwen. Na enkele jaren garagebrouwen besloten de twee de sprong te wagen om hun bekendste bier  Curtius! op de markt te brengen.  In datzelfde jaar vestigen ze zich in een pand in het hart van de wijk Saint-Léonard en maken van hun passie hun werk.

Vanaf 2013 groeide de brouwerij en wordt er een nieuwe locatie gezocht. Dit wordt het Béguinage du Saint-Esprit, een gebouw uit 1611 en komt er een droom uit in het voorjaar van 2014 werkelijkheid.  Deze investering in een locatie met een rijke geschiedenis om hier het Luikse craft beer te brouwen was een prestatie van formaat, maar dat betekende neit dat de brouwerij op zijn lauweren ging rusten. Sindsdien zit het Brasserie {C}-team niet stil, het assortiment wordt aangevuld met nieuwe bieren en smaken en de deuren gaan wijd open met rondleidingen en zythologische workshops, variërend van brouwen tot proeven.

Sinds 2019 keert Brasserie {C} terug naar haar roots door een gloednieuwe moderne productieruimte op te zetten in de wijk Saint-Léonard. De Fabrique {C} was een feit. Voor het eerst in zijn geschiedenis is dit kleine Luikse bedrijf 100% autonoom geworden (wat zoveel betekent dat het al het bier uit eigen ketels komt). En daar is het antwoord op onze vraag, het bier wordt dus niet meer in het pand aan de Imp. des Ursulines gebrouwen, maar even verderop in de Fabrique {C} aan de Rue des Steppes 3. Voila!

 

Adres: Imp. des Ursulines 14, 4000 Liège, België, website

In de buurt

Brasserie {C} ligt aan de voet van de Montagne de Bueren, één van de belangrijkste attracties van Luik. Ooit stond het te boek als de meest extreme trap van de wereld, maar was het niet eens de hoogste trap van België. Die vind je namelijk in Dinant. De Montagne de Bueren met zijn eindeloze treden brengt je van het centrum van de stad naar de citadel. Met zijn 374 treden en een stijgingspercentage van 298% ligt hier een uitdaging die iedere Belg en iedere bezoeker van de stad heeft moeten doorstaan. Geheid dat je kuiten binnen enkele minuten gaan huilen en dat je er nog dagen last van hebt. wij wel!

De trap werd in 1816 voltooid en maakt onderdeel uit van een verdedigingswerk. In het geval van een invasie in het stadscentrum konden de soldaten, vanuit de citadel (het voormalige fort bovenop de heuvel) via deze trappen snel het centrum induiken, rollen, of hoe je het ook noemen wilt. Dat rollen en rollebollen heeft nog een andere betekenis. Er wordt namelijk beweerd dat de trap werd aangelegd om de normaal-route naar beneden via de Rue Pierreusse te vermijden. Daar stonden namelijk nogal wat dames van lichte zeden die voor de broodnodige, maar niet zo gewenste afleiding voor de soldaten zorgden. Rollebollen leidde namelijk nogal af van de taak waarvoor de soldaten soldaten waren: vechten. Hij of zij die immers een potje rollebollen heeft gedaan, heeft nauwelijks zin meer in een potje vechten.

Voordat je dus een bier gaat drinken bij brasserie {C} is het de uitdaging om de Montagne de Bueren te nemen en daarna weer af te dalen. Neem niet de andere route, ook al omdat de dames van plezier er niet meer te staan. Doe dat slechts één keer en doe niet zoals Rik en Kevin die in 2021 meer dan 82 uur lang onafgebroken de trappen op en af liepen en een wereldrecord vestigden en daarmee effectief 3 keer de Mount Everest beklommen.