De Vluchte, Enschede

Onze waardering:

Translate:

Over De Vluchte

De Vluchte is een onontdekte en soms zelfs ongeopende parel op het gebied van bier in Enschede. Liefhebbers van bijzondere bieren kunnen hier hun bierhart ophalen. Als ze het kunnen vinden tenminste, aldus de website van De Vluchte zelf. Daar is niets teveel mee gezegd, want De Vluchte ligt iets buiten het centrum in de wijk Roombeek en ligt ook eens nog verscholen. Maar als je eenmaal binnen bent, word je niet teleurgesteld.

De Vluchte is niet alleen café, maar kan ook worden omschreven als een multifunctioneel buurtcentrum. Zo is er afzonderlijke dartruimte en kun je kegelen op de welhaast antiek aandoende kegelbaan. Twee dagen per week - dinsdag en donderdag - is het mogelijk om aan te schuiven voor een maaltijd (de daghap) in De Vluchte. En als je iets te vieren hebt, kun je terecht in de brewpub Bij Han met eigen tappunten, die vernoemd is naar de voormalige eigenaar. En in weer een afzonderlijke ruimte wordt bier gebrouwen door de Crazy Black Cat.

Dan het bier zelf. In het café zelf vind je aan de bar 9 tappunten die een grote plek voor het lokale Grolsch inruimen, zoals pils en Weizen. Niet voor niets mag De Vluchte zich een proeftuin van Grolsch noemen, daar zijn er maar een paar van in Enschede. De mooiste asset van De Vluchte is echter de Walk-in Fridge, een concept dat we eerder tegenkwamen bij Café De Zwaan in Maastricht. Dat werkt als volgt: je mag zelf de Walk-in fridge in lopen en een keuze maken uit de ongeveer 100 verschillende bieren en daarna scan je je bier bij de bar met je eigen pasje en wordt het bier automatisch op je rekening bijgeschreven. Dat is nog eens modern en vooruitstrevend. Kom daar maar eens om bij de Haagse horeca waar je uren moet wachten op je biertje (enigszins gechargeerd). Aan de muur tegenover de bar vind je nog eens tappunten die volgens het principe van het zelftappen werken. Hoe dat precies werkt, hebben we niet meegekregen. We waren teveel verdiept in de Walk-in Fridge.

We dronken er onder andere een Red Tripel (Belgische tripel, 8,2%) van Rodenbach uit Roeselare (België) en een B.O.R.I.S (Russian Imperial Stout, 10,5%) uit Groningen en vast nog wel een paar meer, maar daarvoor waren we teveel in gesprek met de brouwers en stokers van De Koperen Ster en de Crazy Black Cat over toekomstige brouw- en vakantieplannen en over het verschil tussen Enschede en Groenlo.

Adres: Oldenzaalsestraat 153a, 7523 AA Enschede, website

In de buurt

De Vluchte is gevestigd in de wijk Roombeek, de wijk die vooral bekend is geworden van de vuurwerkramp aan het begin van deze eeuw. Bij deze ramp vielen 23 doden en bijna 1.000 gewonden en werden veel woningen verwoest of raakten zwaar beschadigd. Reeds voor de ramp waren er al plannen voor een grootscheepse vernieuwing van de wijk. Dat was ook nodig omdat de vele oude fabrieksgebouwen in staat van verval verkeerden. De vuurwerkramp versnelde dit proces aanzienlijk. Inmiddels is de vernieuwing van de wijk grotendeels afgerond. Hierbij was veel ruimte voor particulier initiatief, iets wat uniek is voor bouwprojecten in Nederland.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Roombeek zijn het Rijksmuseum Twente, een kunstmuseum met een collectie over de middeleeuwen tot en met het moderne tijdperk en tijdelijke tentoonstellingen, en de Museumfabriek, gevestigd in een oude textielfabriek met tentoonstellingen over de lokale natuurlijke en menselijke geschiedenis.