Stanislaus, Enschede

Onze waardering:

Translate:

Over Stanislaus

Het Stanislaus-verhaal begon in 2015 met een speciaalbierwinkel in Enschede. Een jaar later maakten ze stap naar brouwerijhuurder en weer twee jaar later werd de brewpub (zoals ze die zelf noemen) geopend in de voormalige Menistenkerk in het centrum van de stad. Hier staan de eigen brouwketels met een capaciteit van 500 liter per brouwsels en hier kun je terecht om een hapje te eten, een bier te drinken of mee te nemen uit de bierwinkel. Er is ook nog een bierwinkel in Zwolle, de hoofdstad van de provincie Overijssel.

Het bierassortiment is uitgebreid en divers en wisselt vaak. We noemen er een paar in willekeurige volgorde: de Pepper Nutcase (5,3%, holiday brown ale), Liquid Fruit Cake (5,5%, milkshake pale ale), Strawberry Basil Splash (5,9%, india pale ale), Toontje Lager (5,0%, just another pilsener), Sambal Bij (5,6%, a sweet hot blond), All Black (7,5%, a strong pitch-black hopped up stout), Tukr. (5,0%, red ipa), Barry Weizen (5,2%, smooth fruity weizen), Koala Beer (3-4%, session IPA) en Cappu dei Capi (5,3%, coffee milk oatmeal stout). Dat is nog lang niet alles, de lijst gaat nog een tijdje door. De gemene deler: Stanislaus experimenteert er lustig op los, maar zoekt het niet in de extremen, maar in subtiliteit, de bieren blijven ondanks de bijzondere toevoegingen immer in balans. En daar houdt Follow the Beer van.

Wij bezochten de brewpub met de brouwer en met de whiskystookster van De Koperen Ster. En ja, dan gaat het met vier bieren tegelijk en slaat Untappd op hol.

Adres: Stadsgravenstraat 59, 7511 ER Enschede, website

In de buurt

Stanislaus Brewskovitch Stadsbrouwerij is gevestigd in het kloppend van het centrum van Enschede. Vanaf de Oude Markt, waarop de Oude Kerk staat, loop je de Menistenstraat in en dan zie je aan het einde van de straat de brouwerij met zijn proeflokaal al liggen. De Oude Markt is een horecaplein met restaurants en cafés. We noemen er een paar: biercafé De Beiaard (die we ook kennen van de vestigingen in Amsterdam en Hoorn), Proeflokaal België en de Molly Malone Irish Pub, waar we natuurlijk een Guinness dronken.

Het centrum van Enschede bruist. Dat komt niet alleen door de studenten van de Universiteit Twente (UT), maar ook door de Enschedeërs zelf. We hebben nog één tip voor je: de Pop-Up Sjikkertuin van Stanislaus Brewskovitch Stadsbrouwerij aan het Willem Wilminkplein op nog geen drie honderd meter van de brouwerij.