De Drie Dorstige Herten, Utrecht

Onze waardering:

Translate:

Over De Drie Dorstige Herten, Utrecht

De geschiedenis is bij De Drie Dorstige Herten nieuw leven ingeblazen (zie In de buurt). Hier is een proeflokaal verwezenlijkt met een huiselijke karakter waar gasten uitsluitend worden geserveerd als zij zitten. En dat deden ze al voordat de coronopandemie uitbrak en de overheid ons gebood te zitten in de horeca.  Staan is hier geen optie, zitten is het devies.

Bij de Drie Dorstige Herten gaat het om het proeven. De Herten hebben een passie voor (speciaal)bier, wijn, single malt whisky en andere gedestilleerde dranken, waarbij je ook nog afwisselende en verschillende kleine ambachtelijke lekkernijen uit de streek kunt nuttigen. In het assortiment zijn 9 tapbieren (met veel streekbieren), ruim 140 bieren van de fles (van kleine ambachtelijke brouwerijen) en een uitgebreid wijnassortiment met meer dan 30 open wijnen, meer dan 30 single malt whisky's en 15 authentiek gestookte moutwijnjenevers (gelagerd en ongelagerd), e.a. binnen en buitenlands gedistilleerd.

Tevens bieden ze bierproeverijen, wijnproeverijen, whiskyproeverijen en jeneverproeverijen in het eigen proeflokaal, maar ook op locatie.

Adres: Lange Nieuwstraat 47, 3512 PC Utrecht, Nederland, website

In de buurt

Voor de tips in de buurt van De Drie Dorstige Herten beperken we ons tot het gebied ten oosten van de Oudegracht. In het oog spring direct de tegenover het café gelegen St. Catharinakathedraal, ook wel bekend als de Catherijnekerk. De naam verwijst naar de beschermheilige Catharina van Alexandrië, die wordt aangeroepen als er bescherming nodig is tegen de pest (in huidige tijden noemen we dat corona), ter bewaking van de kuisheid (wat een prachtig woord) en tijdens bevallingen. Oorspronkelijk behoorde de kerk en het net naast gelegen Catharijneconvent tot de Johannieter orde, maar na de Hervorming pikten de protestanten de kerk in.  In het Catharijneconvent is nu een museum gevestigd.

Direct naast het café vind je De Dorstige Hartsteeg, een smalle steeg die je van de Oudegracht naar de Lange Nieuwstraat brengt. Mogelijk bestond dit steegje al rond 1300. De straatnaam dateert uit 1687 of eerder en is ontleend aan de herberg De Drie Dorstige Harten die hier stond (hart betekent hier hert). In dw 17e en 18e eeuw bevond zich hier ook een schuilkerk op de plek die vandaag de dag Dorstige Harthof wordt genoemd. Rond 1842 is deze schuilkerk afgebroken, nadat de inmiddels seculiere statie naar de gewezen kerk van de Augustijnen in de Herenkerk was verhuisd (de huidige Silokerk). Het gebied halverwege de steeg kreeg toen de naam Dorstige Harthof.