Alkmaars Koffiehuis, Alkmaar

Onze waardering:

Translate:

Over Alkmaars Koffiehuis

Het Alkmaars Koffiehuis, ook wel het genoemd het Zeglis Proeflokaal, lijkt met zijn dubbele naam op twee gedachten te hinken. Enerzijds lijken ze te mikken op het winkelend publiek dat komt voor een kop koffie met een puntje taart, voor een simpele en eenvoudige lunch met soep of een broodje of voor een borrel met borrelhapjes. Anderzijds lijken ze te mikken op de craft beer liefhebber.

Dat brengt ons bij brouwerij Zeglis, want dat is de brouwerij waar de tweede naam - Zeglis Proeflokaal - naar verwijst. Deze Alkmaarse brouwerijhuurder is actief sinds 2016. Waar ze hun bier laten brouwen, houden ze geheim en dat maakt ons natuurlijk meteen een beetje chagrijnig. Daar zijn wij als Follow the Beer behoorlijk anal in, wij willen gewoon weten waar het bier gemaakt wordt. Doe niet moeilijk, zeg het gewoon.

In het assortiment van Zeglis vinden we bieren als Andermaal (6,2%, Yellow Sub Blond), Eersteling (6,2%, IPA), Herfsthout (kersenhoutbock), Kong Sverre (9,0%, imperial kveik), Naalden (7,2%, dennenbier), Temeer (10,0% imperial stout) en Zinder (rookbier). Tenminste, volgens de homepage van de website. Als j e even verder klinkt naar Onze bieren zijn het nog maar drie: de Andermaal, de Kong Sverre en de Naalden.

Op de kaart van het Alkmaars Koffiehuis vind je naast Alfa Pils ook de Zeglis bieren: de Andermaal, de Eersteling, de Helder (!?) (5,3%, Mandarina Lager), de Herfsthout, de Krachtige Kveik (9,0%, barley wine), de Naalden, de Oranje Stout (6,0%) en de Temeer Barrel Aged Jim Bean (10,0%). Meer bieren dan de website van Zeglis vermeld en als je op het bord kijkt, staan er weer andere bieren. Ach ja, die craft brouwertjes bakken nu eenmaal weinig van hun informatievoorziening. Dat heeft ook wel weer een charme. Daarnaast biedt de bierkaart nog andere bieren, zoals een Duvel-selectie, een selectie van bieren van brouwerij Damphegeest uit het naburgie Castricum, van brouwerij 't IJ uit Amsterdam en van de Texelse Brouwerij.

Adres: Gedempte Nieuwesloot 42, 1811 KT Alkmaar, website

In de buurt

Je vindt het Alkmaar Koffiehuis aan de Gedempte Nieuwesloot in hartje centrum van Alkmaar, een stad in de provincie Noord-Holland in Nederland. Het is niet zomaar een stad, het is de geboorteplaats van één van de founding fathers van Follow the Beer, in dit geval de hij/hem-versie van ons en in deze omgeving bracht hij/hem 30 jaar van zijn leven door.  De stad staat bekend als "de kaasstad". Van begin april tot eind september wordt iedere week op vrijdag de Kaasmarkt op het Waagplein gehouden. Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor deze kaasmarkt. met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers. Een inwoner van Alkmaar wordt derhalve niet voor niets in de volksmond daarom kaaskop genoemd.

Alkmaar heeft een historisch centrum met 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten. Genoeg te zien en te beleven. We tippen er een paar. We beginnen bij de Grote Kerk, ook wel de Sint-Laurenskerk genoemd, een protestantse kerk gebouwd tussen 1449 en 1525, een gebouw met een opvallende architectuur waar nu vooral culturele activiteiten plaatsvinden.

De tweede tip is het Oude Stadhuis van Alkmaar, gebouwd in de 16e eeuw en heeft nog altijd de functie van stadhuis, maar vooral de functie van trouwlocatie. Vooral de trappen zijn een geliefde fotoplek voor pasgetrouwde blozende bruidjes en hitsige bruidegommen. De ouders en broer van hij/hem trouwden daar. Dus neem een foto van jezelf op de trappen, plaats deze op Instagram en tag ons.

Een derde tip is Het Hof van Sonoy, een hofje aan de Gedempte Nieuwesloot en in het bezit van de status van rijksmonument. Hier lag vroeger het Witte Hof of Sint Maria Magdalena Klooster. Het klooster kwam in 1572 in handen van de stad en werd toen gebruikt om inwoners onder te brengen die dakloos waren geworden omdat hun huizen waren gesloopt voor de aanleg van de nieuwe stadsverdediging. Na het beleg van de Spanjaarden werd het Hof verkocht aan Diederik Sonoy, gouverneur van het Noorderkwartier, die hier enige jaren woonde. Sonoy had een sleutelrol in de overwinning op de Spanjaarden in 1573 (in Alkmaar begon de overwinning en niet in Leiden). Zijn naam is aan deze plek verbonden gebleven. In het linkerpand is tegenwoordig een restaurant gevestigd, de Heeren van Sonoy.

Ook op biergebied is er genoeg te beleven in de buurt van het Alkmaars Koffiehuis. Schuin aan de overkant vinden we proeflokaal De Kleine Deugniet. Vlak bij het Waagplein vind je het Nationaal Biermuseum De Boom met het proeflokaal De Boom. En aan de overkant is ook de Moersleutel Scrapyard een echte craft bier belevenis.