Loperdilopi door de stad
Follow the Beer is meer dan bier alleen. Door het volgen van het bierspoor – langs brouwerijen, biercafés en gespecialiseerde bierwinkels – treden we buiten de gebaande paden. En dat doen we natuurlijk het liefst te voet. Bij voorkeur vermijden we de auto, het openbaar vervoer of ja, zelfs de fiets. Daarmee voorkomen we niet alleen het gebruik van alcohol achter het stuur, we leveren ook een bijdrage aan het milieu, maar bovenal is het gezond voor onze lijven en leden.
Voedselporno
We weten natuurlijk al lang dat bier bij sommige gerechten heerlijk kan smaken en soms zelfs onontbeerlijk is in een gerecht. Denk maar eens aan het stoofvlees van je moeder. Zij weet al lang dat een zoet, bruin bier hierin niet mag ontbreken. De laatste jaren is gebruik van bier in onze keuken in opkomst. Dit noemt men ook weleens 'bierpairing'.
De kookboeken met bier zijn ook nauwelijks meer aan te slepen. Iedere biersommelier heeft wel een boek geschreven met zijn of haar lievelingsgerechten waar een favoriet - en min of meer passend - bier bij wordt geserveerd. Daarbij gaat het vaak om vlees, kaas, worst, chocolade, aardappelen en zelfs oliebollen. Allemaal gerechten met veel calorieën en veel koolhydraten. Wij gaan het anders doen. Wij gaan voor bier in balans. Gerechten met weinig calorieën en weinig koolhydraten, passend in een gezonde levensstijl, maar wel met de fun van een goed glas bier. Follow the Beer. Maar dan wel in balans!
Koreaanse Bibimbap met Punk IPA
Bibibimbap is een traditioneel gerecht uit Korea en betekent letterlijk gemengde rijst. Het bestaat uit rijst, groenten, vlees en gochujang (gefermenteerde rode peperpasta). Iedere groente heeft zijn eigen bereidingswijze en dit vraagt dus enkele tijd en aandacht. Je kunt dit gerecht wel goed van tevoren klaarmaken zodat je aan het einde alleen nog de rijst […]
Oesters met Guinness
Guinness en zijn stout Guinness, officieel St. James’ Gate brewery genaamd, is een brouwerij uit het Ierse Dublin. De brouwerij werd opgericht in 1759 door ene Arthur Guinness en maakte eerst een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout. In het logo van het bedrijf staat een harp, die ook […]
Bierdiner op Oudejaarsavond
Een heerlijke simpele bruschetta met tomaat, geroosterde paprika (zelf roosteren), ansjovis en verse basilicum op smaak gebracht met 15 jaar gerijpte Aceto Balsamico di Modena en wat peper en zout. Daar serveerden we de Û Baccabianca bij van birrificio Ca’ del Brado uit het onder de rook van Bologna gelegen Rastignano (BO). Deze Italian Grape […]
Biefstuk met Orfollow
2 biefstukken (nooit uit de supermarkt, want dat is taai afvalvlees, ga gewoon een keer ouderwets naar de slager) groene pesto (vers gemaakt natuurlijk) en cherry tomaatjes, zout en peper Verhit de grilpan op een hoog vuur en bak de biefstukken 2 minuten aan iedere kant. Doe niet aan onzin als ‘well done’, dat is […]
Kabeljauw met Title Role Salty Mole
een paar stukken kabeljauwfilet zout en witte peper salsa verde van verse basilicum, peterselie, citroensap, knoflook Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Maak ondertussen de salsa verde in een keukenmachine. Maak deze verse en koop hem nooit in een supermarkt. Bak de kabeljauw aan in een klein beetje olijfolie en kruid deze vervolgens met […]
Portobello met Just Another Boring IPA
Portobello’s (eentje per persoon) Knoflook Verse babyspinazie Geitenkaas Peper Zout Pel de knoflook en snijd deze in stukjes. Vervolgens fruit je de knoflook in een pan met wat olijfolie (wees hier zuinig mee). Haal de knoflook uit de pan en fruit de verse babyspinazie heel kort zodat deze zacht wordt. Doe de knoflook en babyspinazie […]
Oesters met Rodenbach Grand Cru
Follow the Beer is dol op oesters, zoveel moge inmiddels duidelijk zijn. Eerder pairden we Speciales Geay Oesters met de Cervisiam Salty Suprise. Wat heb je nodig ? Dat is heel simpel: oesters, oesters en nog eens oesters. En natuurlijk een oestermes om ze open te maken. Het klaarmaken is zo mogelijk nog simpeler, maar […]
Fruits de mer met 3 Monts Grande Réserve Triple
Schaal- en schelpdieren, schaal- en schelpdieren en nog eens schaal- en schelddieren. Van kreeft tot krab en van kokkels tot alikruiken, mosselen, scheermessen, garnalen of gamba’s. Alles is mogelijk en niets is te gek. Wij kochten een kleine fruits de mer schotel (prefab) in een Franse supermarkt voor slechts € 5,00. Maar we waren dan […]