Brauereienwanderung

Bier drinken en wandelen, dat is natuurlijk Follow the Beer ten voeten uit. Met zijn vier brouwerijen afficheert Aufseß zichzelf als de plaats met de grootste brouwerijdichtheid per inwoner van de wereld. Bij iedere Brauereigaststätte kun je een Brauereienweg-wandelpas krijgen en dan begin je de wandeling van 14 kilometer door het Frankische landschap en langs de 4 brouwerijen Bij iedere Brauereigaststätte laat je je wandelpas afstempelen tijdens en drink je natuurlijk een bier. Aan het einde van wandeling ontvang je een Urkunde waarmee je wordt gekroond tot "Fränkischen Ehrenbiertrinker der Weltmeisterbrauereien".

Etappe 1: Hochstahl - Sachsendorf (5 km)

Als startpunt kozen wij voor Brauerei Reichold in Hochstahl. Deze brouwerij beschikt over een aantal camperplaatsen, waar je ook je tentje mag opzetten, aldus de eigenaar. Wel zo gemakkelijk als je de Brauereiwanderung van 14 kilometer wilt maken en ook een biertje wilt drinken. De eigenaresse gaf ons onze wandelpas en gaf ons de tip om de wandeling tegen de klok in te doen, zodat je de langste etappes het eerst voor je kiezen. De eerste etappe naar Sachsendorf gaat door de bossen en velden van het Frankenland. Bij Brauerei Stadter in Sachsendorf kregen we ons eerste stempel en dronken we een Frankisches Landbier uit een kantelfust.

Loperdilopi
Rothenbach - Aufsess

Etappe 2: Sachsendorf - Aufseß (5 km)

De tweede etappe van 5 kilometer bracht ons over een verharde weg en een voetpad van Brauerei Stadter in Sachsendorf naar Brauerei Rothenbach in Aufseß. Daar kregen we in de Brauereigaststätte onze tweede stempel en genoten we van een lunch met een Aufsesser Dunkel (Munich Dunkel) en een Aufsesser Zwickl (kellerbier, 4,8%). We waren niet alleen. Ook groepen van vooral oudere Duitse mannen maken de Brauereiwanderung en vriendschappen voor heel even zijn snel gemaakt. Maar er was geen tijd te verliezen. Op naar brauerei 3!  

Diashow etappe 1

  • Brauereienweg, startpunt Brauerei Reichold in Hochstahl

Diashow etappe 2

  • Brauereienweg, etappe 2

Etappe 3: Aufseß-Heckenhof (2 km)

De 3e etappe is maar 2 kilometer, maar begint wel met een pittig klimmetje en dat is best even zwoegen na de copieuze Duitse lunch bij Brauerei Rothenbach. Daarna steek je de weg over en kom je snel bij Bij Brauerei Kathi-Bräu waar we een Kathi Leicht (Leichtes Munich Dunkel) dronken en zelf ons derde stempel moesten zetten.

Kathi-Bräu
Reichold

Etappe 4: Heckenhof-Hochstahl (2 km)

De laatste is altijd het zwaarst, ook al is die maar 2 kilometer. Als het einde in zicht komt, maar nog niet in zicht is, weegt iedere stap toch net iets zwaarder. Vergeet in het dorp niet een muntje van 5 cent te laten platdrukken in de automaat en te voorzien van een Brauereienwanderung stans. Bij Brauerei Reichold in Hochstahl, waar we ook onze tocht begonnen, kregen we ons laatste stempel, dronken we een Reichold Zwick'l (Kellerbier/Zwickelbier, 5,2%) en gaf de eigenaar namens de burgemeester ons de felbegeerde Urkunde en waren we eindelijk "Fränkischen Ehrenbiertrinkers der Weltmeisterbrauereien".

Diashow etappe 3

  • Brauereienweg, etappe 3

Diashow etappe 4

  • Brauereienweg, etappe 4