De Prael stopt met brouwen

Na meer dan twintig jaar sociaal en ambachtelijk bierbrouwen in het hart van Amsterdam, maakt Brouwerij De Prael op de Oudezijds Voorburgwal eind 2024 een einde aan de lokale productie. In 2024 werd bekend dat de brouwketels daar niet meer zullen draaien, als gevolg van logistische uitdagingen, stijgende kosten en een krimpende biermarkt

De Prael werd in 2002 opgericht door Arno Kooy en Fer Kok als een sociale onderneming, met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden binnen het brouwproces.  Ook al stopt het brouwproces in Amsterdam, het proeflokaal blijft open en de bekende Prael-bieren worden voortaan elders gebrouwen.

De sluiting viel samen met andere stopzettingen: de vestiging in Groningen stopte op 1 november 2024, eveneens wegens ongunstige economische omstandigheden. Gelukkig blijven alle medewerkers – psychiatrisch kwetsbaar of anderszins – werkzaam.

Wat betekent dit voor De Prael en haar missie?

  1. Brouwen verhuist
    De productie verhuist naar partnerlocaties buiten Amsterdam, zoals Den Haag en mogelijk ook andere sociale brouwerijen. Het proeflokaal in het centrum blijft een ontmoetingsplek voor liefhebbers.

  2. Sociale continuïteit
    Ook al stopt het brouwen, de sociale missie blijft overeind. Medewerkers worden herplaatst of krijgen alternatieve werkplekken binnen WerkPro, zonder verlies van hun functie P

  3. Schaalbaarheid en structuur
    De focus verschuift van uitbreiden naar duurzame exploitatie. De overname door sociale investeerder Social Capital in begin 2025 toont dat de inzinking is geroepen om de organisatie robuuster te maken.

Brouwerij De Prael neemt afscheid van de grootste productielocatie in Amsterdam, maar de kern – uniek speciaalbier gebrouwen met sociale betrokkenheid – blijft bestaan. Wie van een Prael-biertje wil genieten, kan dat nog steeds, maar dan uit én via een andere installatie. De toekomst ligt bij kwaliteit, sociale impact en samenwerking met partnerlocaties.

Geplaatst in Nieuws.