Hey Joe Brewing, Franschhoek

Onze waardering:

Translate:

Over Hey Joe Brewing

Het verhaal van Hey Joe Brewing start in 1945 in het Belgische Brugge waar een zekere brouwer Joe werd geïnspireerd door geallieerde soldaten over ontdekkingsreizen in Afrika. Hij besloot alles zich te laten en de familiegeschiedenis van brouwen mee te nemen naar Zuid-Afrika. Hij kwam in Franschhhoek terecht en zette daar de Belgische traditie van het brouwen voort gebruikmakend van lokale producten. Geobsedeerd door het perfectioneren van zijn bierrecepten veranderde hij langzaam in een kluizenaar en woonde in een klein huisje in de bossen. Tientallen jaren later werd hij ontdekt door een man die geïnspireerd raakte door zijn verhalen en recepten en besloot een brouwerij te starten. Hey Joe Brewing was geboren. Of het waar is of slechts een mooi verhaal, dat weten we niet. Joe en zijn huisje in de bossen zijn nooit meer teruggevonden. Hebben ze wel bestaan?

De grote blikvanger van Hey Joe Brewing is het koperen brouwhuis (op zijn Duits: "Sudhaus") dat vanuit het restaurant/proeflokaal zichtbaar en waar je ook gewoon heen kunt lopen. Dat koperen brouwhuis is zeer de moeite waard en heeft al een hele reis achter de rug. Het werd gebouwd in 1961 in Schönthal in Oost-Beieren en kreeg de naam Rebekka mee, Duitsland en deed de eerste jaren dienst als brouwhuis van de voormalige Klosterbrauerei Therese Erhardt. In 1983 nam het Belgische De Gouden Boom uit Brugge de ketels over en verhuisden ze dus naar België. Na de overname door Palm in de jaren negentig werd De Gouden Boom omgeturnd tot een museum en werd er nog maar sporadisch gebrouwen hier. In 2001 werd voor het laatst bier gebrouwen in Rebekka.

Dat veranderde toen Hey Joe Brewing Palm overtuigde om Rebekka over te nemen (welk jaar dat was, weten we niet, we zouden het kunnen vragen, maar dat doen we niet). De brouwinstallatie werd ontmanteld en in twee grote houten dozen naar Franschhoek verscheept (tenminste, dat laatste nemen we maar even aan). Het nam 5 maanden in beslag om Rebekka weer op te bouwen en operationeel te krijgen. Maar dat was zeker wel de moeite waard want er komt goed bier uit Rebekka. We noemen er een paar: Belgian Lager (5,0%), Witbier (4,8%), Belgian Pale Ale (5,0%), Blonde (5,0%), Session IPA (5,3%), Belgian Cherry (4,8%), Farmhouse Ale (6,0%), Belgian Dubbel (7,0%) en Belgian Stout (7,0%).

Adres: R45, Franschhoek, 7690, Zuid-Afrika, website

In de buurt

Franschhoek is een dorp met bijna 18.000 inwoners in de gemeente Stellenbosch gelegen in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het dorp ligt op zo'n 75 kilometer afstand van Kaapstad en is een van de oudste plaatsen in Zuid-Afrika. Franschhoek heette oorspronkelijk Olifantshoek vanwege de vele olifanten die hier voorkwamen. In 1688 kwamen hier echter een groep Franse protestantse hugenoten wonen, die vanuit het katholieke Frankrijk naar Nederland gevlucht waren. Nederland was aantrekkelijk voor ze omdat hier godsdienstvrijheid heerste en zo kwamen zij in dienst bij de VOC en voeren naar de Nederlandse Kaapkolonie. Bij Olifantshoek ontstond een concentratiegebied van hugenoten. De kolonisten aan de Kaap begonnen de buurt daarom al snel "Fransche Kwartier" of "Fransche Hoek" te noemen en in de 18e eeuw wordt de naam van het dorpje officieel "Franschen Hoek", later vereenvoudigd tot Franschhoek. De Franstalige hugenoten versmolten echter vrij snel met de overige kolonisten en aan het begin van de 19e eeuw toen de Kaap in Britse handen kwam, was het Frans reeds helemaal uitgestorven en vervangen door Kaaphollands, het latere Afrikaans.

Vandaag de dag zijn er echter nog wel vrij veel Franse invloeden terug te vinden. Niet alleen de familienamen, maar ook de namen van veel wijnlandgoederen, zoals La Motte, La Cotte, Cabrière, Provence, Chamonix, Bien Donné, Champagne, Dieu Donné en Le Dauphiné. Bien Donné is vandaag de dag een belangrijk landbouwkundig onderzoeksstation.

Franschhoek zelf springt nauwelijks in het oog. Er is maar één hoofdstraat en echt bezienswaardigheden heeft het niet. Het meest in het oog springende is de kerk die door de Nederlanders werd gebouwd. Eveneens in het centrum vind je het Hugenote Memorial. Het monument is niet indrukwekkend, maar de tuin eromheen is mooi onderhouden.