Onze waardering:
Over Café Frape
Café Frape, een bruin biercafé, is een aangename verrassing in de Maastrichter bierscene. De eigenaar, die al wat jaartjes meegaat in de bierwereld, tovert deze met liefde en speciaal voor jou uit zijn kelder waarin zo'n 500 tot 7oo bieren zijn opgeslagen. 'Wacht maar even', zegt hij dan. Hij vindt het te veel gedoe om een bierkaart te maken en deze iedere week aan te passen, dus alle bieren zitten in zijn hoofd. Als je zegt trek in hebt, dan heeft Frape altijd wel een biertje voor je. En als het niet bevalt, dan mag je hem gewoon teruggeven en dan drinkt hij hem zelf wel op. Dat laatste hebben we niet geprobeerd.
Bij Café Frape kom je een Maastrichtse vorm van arrogantie tegen, hetgeen Maastricht onderscheidt van de rest van Limburg, waar rust en bescheidenheid de boventoon voert. Zoals de eigenaar het zelf zegt: "Wij zijn niet zo van de awards en onderscheidingen, we vinden ons werk vooral heel leuk. En we wisten al heel lang dat we een goed café waren. Dat klinkt wat arrogant, maar het is wel zo".
Het heeft dus geen zin om het assortiment te beschrijven. Zeg gewoon waar je zin in hebt (zuur bier) en hij regelt het voor je. Wij dronken er Sleeping Limes (4,6%, sour/fruited gose) van The Wild Beer Co uit Shepton Mallet (Verenigd Koninkrijk), een Viet Tripel van Huisbrouwerij De Vliet uit Geel (België), een Vibrant P'ocean (4,7%, sour - fruited) van Dogfish Head Craft Brewery uit Milton (Delaware, Verenigde Staten) en een Verrekkeling (8,0%, tripel) van Batjes uit Valkenburg (Limburg, Nederland).
Adres: Het Bat 7, 6211 EX Maastricht
In de buurt
Café Frape ligt net als Café 't Pothuiske aan Het Bat aan de linkeroever van de Maas en in de schaduw van de Sint Servaasbrug. Het enige wat Het Bat scheidt van de Maas is de Maasboulevaard en de Maaspromenade. We geven een paar tips, dit keer vooral de pleinen in de directe omgeving. Voor andere tips, ga naar Falstaff of 't Pothuiske.
Als je van geschiedenis houdt is Op de Thermen een aanrader. Dit plein in het centrum is ontstaan na de renovatie van het Stokstraatkwartier in de jaren 1950 en 60 en dankt zijn naam aan de ter plaatse opgegraven Romeinse thermen. Het is een intiem, autovrij plein, vrijwel zonder winkels, horeca en terrassen.
Nog een tip; de Graanmarkt. Aangezien de (Grote) Markt te klein was, werden her en der in de stad kleine marktjes gehouden voor bepaalde producten. Op de graanmarkt werd dus het graan verhandeld. Hier bevond zich ook de Onze Lieve Vrouwepoort van de eerste stadsmuur met een classicistisch wachthuis, dat nog steeds te bewonderen is. Tegenwoordig is dit een plein waar je kunt ontspannen onder het genot van een hapje en een drankje dat de restaurants en cafés bieden. Het plein ligt vlakbij het stadspark en kijkt uit op de achterkant van de Onze Lieve Vrouwebasiliek.
De laatste tip is het Onze Lieve Vrouweplein (Slevrouweplein). Dit plein ligt in het oudste deel van de stad, net buiten het laat-Romeins castellum. Het plein dankt zijn naam aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, die het plein domineert.Het Onze Lieve Vrouweplein is vooral bekend vanwege de kapel van de Sterre der Zee en de horecaterrassen.