Onze waardering:
Over De Prael Oudezijds
De Prael Oudezijds is een oude bekende. Ooit lieten we hier een bier brouwen met de naam Levenslang, maar dat werd 5 jaar met TBS. Dat waren andere tijden en andere plekken ook. Dat was nog op de Helicopterstraat onder de rook van het Olympisch Stadion in Amsterdam-Zuid. Daar begonnen in 2002 twee mannen (Fer en Arno) een brouwerij en een plek waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans kregen. Het was ook een plek waar wij vaak kwamen en waar wij nog weleens over mijmeren. De Helicopterstraat, daar was het nog leuk, simpel en overzichtelijk. Daar zat het bier nog in 50 cl flessen en droeg het nog namen als Willeke, Willy, André en Nelis.
Die tijden zijn veranderd. De Helicopterstraat is niet meer en De Prael is een waar imperium geworden met vestigingen op de Oudezijds Voorburgwal (brouwerij, proeflokaal en winkel), in de Houthavens (Amsterdam) en in Den Haag, Groningen en Utrecht. Daarbij moet je je wel bedenken dat de eerste twee - Prael Oudezijds (in 2010 geopend door burgemeester Eberhart van der Laan) en Prael Houthavens - echt bij elkaar horen en één organisatie vormen en dat de andere drie losse stichtingen zijn en op basis van het franchisemodel werken. Wat niet is veranderd, is de combinatie van mens en bier. Dat is waar het bij De Prael om draait en waar het altijd om zal draaien. Het één kan niet los worden gezien van het ander. Want zeg nou zelf, wat zou bier zijn zonder goed gezelschap of een goed gesprek.
In het assortiment van De Prael vind je onder andere bieren als de Bitterblond (5,7%, naar Duitse stijl, voormalige Johnny), de Weizen (5,4%, voormalige Heintje), de I.P.A. (6,5%), de Tripel (7,5%, voormalige Willeke), de Scotch Ale (7,5%), de Barley Wine (9,6%, voormalige Willy). de Quadrupel (11,5%), de D.I.P.A. (9,0%), de Pale Ale (6,1%), de Milkstout (4,9%) en de Dortmunder (6,4%). Verder zijn er nog een paar seizoensbieren, zoals de Lentebok (6,6%, voormalige André) en de Herfstbok (7,2%, voormalige Nelis). Wij dronken in het proeflokaal een Rauchbier (7,0%), een in Duitsland gangbaar bier, dat in Nederland nog een onbekend fenomeen is, maar waar Follow the Beer een groot liefhebber (zie onder eigen bieren, zoals de Rauchen ist Tödlich en Er Ist Wieder Da). De rookmout die gebruikt wordt maakt het bier verassend warm van smaak.
De Prael is als een oude geliefde. Ze is niet meer zo aaibaar en knuffelbaar als vroeger. Jij bent veranderd, zij is veranderd. Maar toch, ze blijft voor altijd in je leven. Voor altijd en eeuwig. Levenslang!
Adres: Oudezijds Armsteeg 26, 1012 JD Amsterdam, website
In de buurt
De Prael Oudezijds is gevestigd op De Wallen (Engels: Red Light District), het prostitutiegebied in het oudste deel van Amsterdam in de buurt Burgwallen Oude Zijde.. Hier wordt op ruim 300 werkplekken raamprostitutie bedreven en het is een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Amsterdam. Dat zie je ook snel genoeg aan de drommen dom kijkende toeristen die zich met hun fotocamera's vergapen aan de raampjes met hun rode lichtjes. Het toerisme gaat ten koste van de klandizie van de dames van plezier. Dus één tip van onze kant, zonder enige waardeoordeel: ga niet naar de Wallen en naai onze hoeren niet.
Wij beperken ons tot een paar bezienswaardigheden in de buurt. Wat te denken van Museum Ons Lieve Heer op Zolder, een voormalige schuilkerk op de Oudezijds Voorburgwal. Even verderop vind je de Oude Kerk, het epicentrum van de Wallen waar tegenwoordig de heer niet meer wordt aanbeden, maar waar sociale en culturele activiteiten plaatsvinden, waaronder concerten. Ook de Basiliek van de Heilige Sint-Nicolaas is een bezoek meer dan waard. Net als de Zeedijk, waar in de jaren tachtig dealers, junks en hoeren nog de dienst uitmaakten, maar dat nu gewoon een schattig straatje is met winkeltjes, restaurantjes en barretjes. Hier vind je ook Proeflokaal De Ooievaar, Proeflokaal 't Aepjen en biercafé Het Elfde Gebod. Zomaar wat tips, er is zoveel meer. Denk aan China Town of De Waag. Maar laat onze hoeren links liggen!