‘t Proeflokaal, Delft

Onze waardering:

Translate:

Over 't Proeflokaal

Speciaalbiercafé 't Proeflokaal in Delft en eigenaar Ed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hier bevinden we ons op heilige grond in de bierwereld. Hier is biergeschiedenis geschreven. En staat Ed, die zichzelf een eeuwige gesjeesde student noemt, al meer dan twintig jaar achter de tap en hij gaat nog wel even door (mits pandemieën geen roet in eten en drinken gooien).

't Proeflokaal is gevestigd in een modern pand aan de Gasthuislaan. Van de buitenkant ziet het er sfeerloos uit, een architectonisch gedrocht dat niet past ni de oude, historische binnenstad van Delft. Zo, dat is er uit, dan is het maar meteen gezegd ook. Maar van binnen is alles anders. In het zelf in elkaar getimmerde interieur waan je je in een oude bruine kroeg. De bar neemt een prominente plek in en deelt eigenlijk het café in tweeën. Dat is niet erg, want er is ruimte genoeg.

't Proeflokaal heeft ook geen marketing nodig: geen website en slechts een beetje rumoer op social media. Dat is ook niet nodig want vaste gasten en bierkenners weten het toch wel te vinden. Geen informatie over het bier dus ook. Daarvoor moet je naar 't Proeflokaal zelf. We sommen het even voor je op: 8 taps (waarvan 1 handpomp) en een ruime selectie aan bieren op fles en blik van vooral Nederlandse en Belgische brouwers.

Adres: Gasthuislaan 36, 2611 RB Delft

In de buurt

We hadden het al aangestipt, 't Proeflokaal is gevestigd in een modern pand en dat geldt eigenlijk voor het gehele gebied tussen de Gasthuislaan, de Kruisstraat, de Zuidwal en de Dagelijkse Groenmarkt. Veel winkels hier, veel moderne panden, een gebied dat niet past bij het oude centrum van Delft. Snel wegwezen dus maar. Gelukkig is het oude historische centrum dichtbij.

We hebben een paar tips voor je genoteerd. Natuurlijk een biertips: Locus Publicus op de Dagelijkse Groenmarkt is altijd een aanrader (en vergeet ook niet de zuurkaart te raadplegen) en ook Bierhuis De Klomp is een fijne plek voor een goed glas bier. Als je Gasthuislaan uitloopt en aan het einde rechtsaf slaat, tref je daar de fantastische Oostpoort, een historische stadspoort met torenspitsen. Ook het museum Paul Tétar van Elven aan de Koornmarkt is een bezoek. In het voormalige woonhuis aan de Koornmarkt van deze kunstschilder, leraar tekenen aan de Polytechnische School (nu TU Delft) en hartstochtelijk verzamelaar van kunst, antiek, Delfts aardewerk en Oosters porselein, is een museum ingericht geheel gewijd aan hem. En als je toch kunstzinnig bezig bent, dan is de Gallery Kunst aan de Kade ook aan te bevelen, een kleine, unieke galerie met hedendaagse werken van gevestigde en opkomende kunstenaars.