Schneider Weisse, Kelheim

Onze waardering:

Translate:

Over Schneider Weisse

Schneider Weisse is tegenwoordig te vinden op drie locaties, te weten Schneider Bräuhaus München (Tal), Schneider Bräuhaus München (Berg am Lain) en het Weisses Bräuhaus Kelheim. The Weisses Bräuhaus presenteert zichzelf als de oudste Weissebier brouwerij ter wereld die al sinds 1928 in handen is van de familie Schneider. Dat feit alleen al was genoeg voor Follow the Beer om hier een bezoek aan te wagen. De andere twee locaties in München laten we hierbij buiten beschouwing. Die komen nog wel een keer, of niet.

Het Weisses Bräuhaus is gevestigd in een eeuwenoud pand in het centrum van het oude Beierse stadje Kelheim, op een steenworp afstand van de Donau. Naast verschillende kamers en gangen biedt de locatie een knusse Biergarten waar je het Weissebier kunt drinken met natuurlijk traditioneel lokaal Beiers eten. Wat dat mag nooit ontbreken in Beieren en in Duitsland.

Het assortiment van Schneider Weisse beslaat louter uit Weissebieren (ook wel Weizen of Weisse) die allen volgens het oeroude en niet meer bestaande Reinheitsgebot worden gebrouwen en met open vergisting. De open vergisting is niet uniek in de bierwereld, maar wel vrij bijzonder. Hierdoor krijgt de gist de ruimte om te ademen waardoor het bier een zachte, fruitige smaak en aroma's krijgt. Na de vergisting wordt het ontstane schuim, de zogenaamde Kräuse, waarin de stekelige bitterhopharsen zijn ingekapseld met de hand verwijderd door de brouwers.

  • Tap 1 Helle Weisse (4,9%, 14 IBU, ongefilterd)
  • Tap 2 Kristall (5,3%, 16 IBU, gefilterd)
  • Tap 3 Alkoholfrei (<0,5%, 13 IBU, ongefilterd)
  • Tap 4 Festweisse (6,2%, 28 IBU, ongefilterd, voor de Oktoberfesten)
  • Tap 5 Hopfenweisse (8,2%, 40 IBU, ongefilterd, met extra Hallertauer Tradition en Saphir)
  • Tap 6 Aventinus (8,2%, 16 IBU, ongefilterd, Doppelbock)
  • Tap 7 Original (5,4%, 14 IBU, ongefilterd, volgens een origineel recept van koning Georg I)
  • Tap 11 Leichte Weisse (3,3%, 12 IBU, ongefilterd)
  • Aventinus Eisbock (12,0%, 15 IBU, ongefilterd, gemaakt volgens de IJsbokmethode)

Adres: Emil-Ott-Straße 1, 93309 Kelheim, Duitsland, website

In de buurt

Schneider Weisse is gevestigd in het Duitse stadje Kelheim in de deelstaat Beieren. Het is de Kreissstadt van het Landkreis Kelheim en telt ongeveer 17.000 inwoners. Boven de stad verheft zich de 120 meter hoge Michelsberg met daarop de Befreiungshalle. De abdij van Weltenburg - met de Klosterbrauerei Weltenburg - bevindt zich binnen het gemeentelijk grondgebied aan een meander van de rivier de Donau, drie kilometer stroomopwaarts van het centrum.

De Befreiungshalle is een herdenkingsmonument gebouwd op de Michelsberg ten westen van de stad Kelheim in Beieren. Het monument gedenkt de verschillende gewonnen veldslagen tegen Napoleon van 1813 tot 1815 tijdens de Duitse bevrijdingsoorlog.

De abdij van Weltenburg is een benedictijnenabdij in Weltenburg, een stadsdeel van de stad Kelheim (Beieren) gelegen in het bisdom Regensburg. De abdij ligt aan de oevers van de Donau aan de zogenaamde glij-oever van een meander in de binnenlus van de plaatselijke rivierloop. De abdij is vooral bekend door zijn abdijkerk en de brouwerij. Natuurlijk konden we het niet laten om ook Weltenburg te bezoeken.