Rock City Brewing, Amersfoort

Onze waardering:

Over Rock City Brewing

Het verhaal van Rock City Brewing is er eentje uit de schoolboeken. De brouwerij - toen nog onder de naam Rock City Beers - werd in 2014 opgericht en startte als brouwerijhuurder in Amersfoort, de keistad. Dat is ook waar de naam en het logo naar verwijzen. In 2016 nam Rock City Beers de licentie van het Phoenix bier over en mochten ze dit biermerk in een straal van 50 kilometer rond Amersfoort en in bierspeciaalzaken verkopen. In 2017 werd een crowd fund campagne voor een half miljoen euro opgestart en in 2018 openden ze de deuren van hun brewpub op de huidige locatie. Op de website van Nederlandse Biercultuur staat vermeld dat ze naast brouwerij ook brouwerijverhuurder zijn. Dat laatste hebben we niet gecheckt, we geloven het graag.

Tot zo ver de geschiedenis van Rock City Brewing. Het gaat immers om het nu. En dat nu mag er zijn. De brouwerij/brewpub is een pareltje in de Nederlandse biercultuur en combineert een open keuken met restaurantgedeelte en een bar met 21 taps met een uitzicht op de brouwinstallatie, de showroom van Rock City Brewing. En dan is er buiten ook nog een terras. Zo hoort het. Bij Rock City Brewing doen ze gewoon alles goed.

Bij het brouwen gebruikt Rock City voor elk biertype een ander en juiste water. Na een speciale filtering worden er mineralen toegevoegd zodat het juiste water met de beste eigenschappen per biersoort ontstaat. Rock City Brewing staat bekend om zijn hoppige en fruitige bieren, vol smaak en aroma. Maar ook om zijn gedurfde twists (bijvoorbeeld: donker Belgisch bier met bourbon infusion) en specials. De taps bieden een gevarieerd assortiment en wisselen ook geregeld en bestaat voor ongeveer de helft uit eigen bieren en de andere helft is voor gastbrouwers. Zo lijken ze goed bevriend te zijn met ons eigen Kompaan uit Den Haag. Naast de tapbieren is er ook nog een beperkt aanbod van eigen en vreemde bieren op fles.

Wij dronken er een Honky Tonky Blues (5,5%, Berliner Weisse met blauwe bes), een Koene Ridder (8,0%, Belgische tripel) en een Dessert by Robert (Bounty) (9,5%, imperial stout). IPA heeft ander water nodig dan Stout of Weizen, om maar eens een voorbeeld te noemen. Daarin is Rock City vrij uniek. Niet veel kleine brouwerijen hebben die mogelijkheid.

Adres: , website

In de buurt

Rock City Brewing is gevestigd op Vak C en D, een industrieterrein even buiten het centrum van Amersfoort. Hier vind je bijvoorbeeld ook Van Altena in- en verkoop/dumpshop, het Kringloopcentrum Amersfoort en het Popcentrum Amersfoort. Ook leuk is De War, een veelzijdige broedplaats voor kunst, wetenschap en innovatie in Amersfoort waar ook veel georganiseerd voor het publiek, zoals festivals en workshops.

De beste tip is natuurlijk het oude historische centrum van Amersfoort zelf. Dat is slechts anderhalve kilometer lopen. Sla dat vooral niet over.