Naïv, Frankfurt

Onze waardering:

Translate:

Over Naïv

'Wer nix wird, wird wird'. Dat is de openingszin van Naïv en betekent zoiets als 'Wie niets kan, begint een bedrijf'. 'en dat maar wat', kun je er meteen achter zetten, want Naïv komt over als een rommeltje met een bar-restaurant, een pizzeria, een evenementenlocatie, een bierwinkel, een zigeunerbrouwerij en een destilleerderij. En dat is allemaal uit de grond gestampt sinds 2013 op deze locatie, of eigenlijk locaties want eigenlijk zijn het meerdere adressen.

Op Fahrgasse 4 vinden we de Naïv restaurant&bar. Hier kun je naast een hapje eten in een stijlvol conceptloos concept, zoals vlees, vegetarisch, burgers en salades, ook een goed glas bier drinken van 8 taps en meer dan 100 bieren van fles of blik. De taps wisselen continu, maar toen wij er waren stonden de volgende bieren op de tap: Kellerbier (5,0%) van Brauhaus Riegele uit Augsburg, Faust Pils (4,9%) van Brauhaus Faust-Miltenberger uit Miltenberg, het eigen I Love FFM Motueka ((Lager-Helles, 5,1%) gebrouwen bij Frau Gruber uit Gundelfingen an der Donau, Weak as I am (DIPA, 8,6%) van hetzelfde Frau Gruber, Burst (IPA, 5,5%) van Mikkeler, een brouwerijhuurder uit Kopenhagen, Denemarken, Eulchen (pale ale, 5,2%) van Brauerei Eulchen uit Mainz, Pascals Wager (NEIPA, 7,1%) van Atelier Vrai uit Heidelberg en 5th Season (stout, 9,6%) van wederom Frau Gruber.

Bij Naïv Pizza op nummer 6 kun je, hoe kan het ook anders, vooral pizza's eten en afhalen. In de bierwinkel op nummer 8 vind je een groot assortiment aan craft bier, wijn, ciders en sterke dranken, waaronder het eigen I love Gin. Hier vinden ook diverse evenementen plaats, zoals proeverijen (gin, bier, wijn al niet met of zonder kaas, en al dan niet gecombineerd) en brouwcursussen.

We love Naïv en blijven voor altijd naïef.

Adres: Fahrgasse 4-6-8, Frankfurt am Main, Hessen, Duitsland, website

In de buurt

Voor onze tips in de buurt beperken we ons dit keer tot de directe omgeving van Naïv in het gebied ten westen en ten oosten. In het zuiden loop je al snel tegen de rivier de Main aan. Je kunt natuurlijk wel naar de overkant gaan via de Alte Brücke, maar dat laten we voor nu achterwege. In de noordelijke richting loop je tegen de Berliner Strasse aan en de tips voor dit gebied hebben we al beschreven bij Zwölf Apostel.

De grote eyecatcher in de directe omgeving van Naïv is de Kaiserdom St. Bartholomaüs, een gotische kerk in het centrum van Frankfurt am Main, gewijd aan de heilige Bartolomeüs. De Dom van Frankfurt was nooit de zetel van een bisschop, maar heeft de titel 'dom' te danken aan de belangrijke rol in de Duitse geschiedenis. Die belangrijke rol slaat vooral op het feit dat in deze kerk het de locatie van de verkiezingen van de keizers van het Heilige Roomse Rijk was door de Duitse keurvorsten en ook de plek waar vanaf 1562 tot en met 1792 de keizers van het rijk werden gekroond.

In het nabijgelegen Dommuseum Frankfurt kun je  enkele hoogtepunten van de religieuze kunst (vooral Rooms-Katholiek natuurlijk) bezichtigen. Ook vind je hier hedendaagse kunst of cultuurhistorische onderwerpen in wisselende tentoonstellingen. Sinds 2007 is een tweede tentoonstellingsruimte geopend in het zogenaamde Sacristeum in het naburige Haus am Dom.

Even verderop vind je museum Caricatura, het museum voor komische kunst. De beste grap hier is natuurlijk de algemene opvatting dat Duitsers geen humor hebben. Dat slaat natuurlijk nergens op, Duitsers zijn namelijk dol op humor, net zoals Belgen niet dom zijn, Nederlanders niet zuunig, Fransen maar beperkt arrogant en vooral slecht in hun talen en Engelsen minder grappig dan vaak wordt verondersteld.

Weer even verderop is de Schirn Kunsthalle Frankfurt. De Schirn Kunsthalle, in de volksmond simpelweg bekend als The Schirn, is een van de bekende tentoonstellingshallen in Europa. De Schirn werd geopend in 1986 en heeft sindsdien meer dan 200 tentoonstellingen georganiseerd. Het heeft geen eigen collectie, maar organiseert tijdelijke tentoonstellingen en projecten en geniet het een nationale en internationale reputatie door de eigen producties, publicaties en tentoonstellingssamenwerkingen met Centre Pompidou (Parijs), de Tate Gallery (Londen), het Guggenheim (Bilbao), de Hermitage en het Museum of Modern. Kunst in New York.