Over Maredsous
Eigenlijk wilden we niet naar Maredsous. Dat stond helemaal niet in onze planning. We wilden naar Chimay en Rochefort, maar die trappistenmonniken hullen zich in hun eigen nevelen, doen er het zwijgen toe en laten je niet toe in de brouwerij. Zelfs het bezoekerscentrum van Chimay was in de kerstperiode gesloten. Rare jongens, die trappisten, zullen we maar zeggen. Dus togen we maar naar de veel dichterbij gelegen Abbaye de Maredsous. Veel aardser, veel toegankelijker en veel vriendelijker. Liever een Benedictijn dan een Trappist, zeg maar. We hadden behoefte om de benen te strekken, frisse neus te halen en daarna een traditioneel Belgische maaltijd te nuttigen - stoofvlees in abdijbier met friet (dat was nog voor het Bier in Balans tijdperk) - en natuurlijk een abdijbier te drinken.
De Abbaye de Maredsous is een benedictijns klooster gelegen in het gehucht Maredsous in de Belgische provincie die in 1872 werd gesticht door de monniken van Beuron (Baden Württemberg, Duitsland) en gefinancierd door de plaatselijke familie Desclée. Tegenwoordig wonen en leven er nog ruim 30 monniken in het klooster. De abdij bestaat uit een grote kloosterkerk die je vrij kunt bezoeken en een aantal bijgebouwen rondom een vierkante binnenplaats. Daarnaast is er een gastenverblijf en het ontvangstgebouw St. Joseph met winkels, museum en een restaurant waar vroeger de eetzaal van de monniken was. Er is ook een - ietwat elitaire - middelbare school (Le College St. Benoit) met een internaat en een dagschool (de rillingen lopen je meteen over de rug als je denkt aan alle berichten over misbruik en het recente nieuws dat de helft van de geestelijkheid homoseksueel blijkt te zijn) en een bibliotheek met ruim 400.000 boeken die je op aanvraag mag raadplegen.
In het restaurant (rechts) worden ook de Maredsous-specialiteiten verkocht, de kaas en het abdijbier. De kaas laten we even rechts liggen - we zijn immers dit jaar van Bier in Balans - en richten ons op het bier. Dan beginnen de bronnen te vervagen en elkaar tegen te spreken. Wikipedia - wie vertrouwt er überhaupt iets wat daar op staat - meldt dat het Maredsous-bier tot 1963 door de monniken zelf werd geproduceerd, maar daarna werd toevertrouwd aan brouwerij Duvel Moortgat, om even verderop doodleuk te vermelden dat het recept van het eerste abdijbier Maredsous 6 in 1949 door pater Atout samen met brasserie Du Faleau werd uitgewerkt waarbij het merk en het recept eigendom bleven van de abdij. Laten we dat voor het gemak maar even de Bavaria / La Trappe constructie noemen. Brasserie Du Faleau ging in 1960 op in brasserie Caulier, die op zijn beurt opging in brasserie De Ghlin. Vanwege kwaliteitsproblemen ging de productie in 1964 over naar Duvel Moortgat, een pikante move voor een kerkelijke instelling. Bier is kennelijk toch duivels en niet goddelijk.
Op de website van Duvel Moortgat staat niet veel informatie behalve dan dat de Maredsous-bieren onder haar duivelse vlag vallen en wordt snel verwezen naar de Maredsous-site. Daar word je al niet veel wijzer. Slechts wordt vermeld dat het brouwen buiten de muren van de abdij plaatsvindt met respect voor de Benedictijnertraditie. Ook valt er te lezen dat de brouwerij is uitgeweken om ruimte te maken voor het St. Benedictuscollege. Frisse knapen leveren kennelijk meer op dan het brouwen van bier. Er staat ook nog vermeld dat de bibliotheek één van de best bewaarde geheimen van de abdij bevat, de originele receptuur van het Maredsous-bier van vader Atout.
Wat rest zijn de abdijbieren van Maredsous: Maredsous 6 Blond, Maredsous 8 Bruin en Maredsous 10 Tripel. Dit zijn alledrie Erkende Belgische Abdijbieren, een keurmerk dat sinds 1999 door de Unie van Belgische Brouwers aan bepaalde abdijbieren wordt toegekend en waarvan je het logo kunt herkennen aan een gestileerd kelkglas met bruin bier tegen de achtergrond van een gotisch spitsboograam.
In de buurt
Maredsous is een gehucht en behalve de abdij en een ruïneburcht is er niet veel te doen. De enige echte attractie is dat je er goed kunt wandelen. Dat kwam goed uit, want dat was precies wat wij zochten. Wij startten de winternwandeling op de Rue de Maredsous, langs de Abbaye de Maredret, door het bos naar Chappelle Notre Dame de Grace en via het gehucht Maredret terug naar de Abdij van Maredsous. Brrrr, tijd voor een glas bier!