Goudse Eend, Gouda

Onze waardering:

Translate:

Over De Goudse Eend

Na jaren (volgens sommigen megalomaan) voorzitter van bierconsumentenvereniging PINT te hebben gespeeld en onderdeel te zijn geweest van het komisch duo Sjors en Sjimmie (wie was nou Sjors en wie was Sjimmie?), vond Jeroen Carol-Visser (met een streepje er tussen) dat het tijd was om ook in Gouda eindelijk weer eens goed bier door de tapkranen te laten stromen. Hij opende biercafé De Goudse Eend, een bieroase in een verder dor bierlandschap van Gouda, dat eens de bierstad van Nederland was.

Hier is het goed toeven aan de bar, of aan één van de tafeltjes in het café of op het terras. We kunnen natuurlijk roepen dat dit 'the best beer bar in the world' is en dat doen we dan ook maar. Zonder schaamte en vol trots. En natuurlijk zonder enige objectiviteit.

Goed, daar gaan we. In de Goudse Eend tref je op dit moment 7 tapkranen, waarvan er twee -  als approved Dog Dealer - gereserveerd zijn voor het bier van Brewdog, de brouwerij die ooit fel ageerde tegen 'The Man', maar inmiddels 'The Man' lijkt te zijn geworden. Op de andere 5 taps vind je Budels pils en 4 wisselende taps, waarvan er eentje is bestemd voor het ABT-bier van de maand. Van de fles komen meer dan 120 bieren in een grote variëteit van bierstijlen en uit Nederland, België en andere landen. Voor elk wat wils. Het voert te ver om alles hier op te noemen, maar we lichten er een paar uit: Organic Honey Dew van Fullers, 3 bieren van Gouwe Bier (Gouwe Bier, Veenbonk en Rietpluim) en Vlier Bier van brouwerij Wilskracht uit Ravesteijn.

Naast de uitgebreide bierkaart is er ook een goede selectie aan single malt whisky's en kun je er ook bapas krijgen, kleine hapjes voor bij je drank. Iedere eerste donderdag van de maand is er een bierproeverij en ieder derde donderdag een bier-spijs proeverij. Op de tweede donderdag van de maand is er live muziek, maar het mooiste is toch wel op iedere eerste dinsdag van de maand: een heuse filosofieavond. Het motto: drink een bier en verrijk je gedachten. En vooral: vind nooit een antwoord.

Wij dronken er een Troubadour Magma Maris Otter (9%, blond) van The Musketeers en het 5e Testbrouwsel (7,5%, oranje met het kruid hibiscus) van De Koninck, beiden uit België. Daarna sloten we af met een Belgian Coast IPA (7,5% met 7 Europese en Amerikaanse hopsoorten en Belgische gist), een samenwerking tussen het Belgische St. Feuillin en het Amerikaanse Green Flash en een Traveys (9%, tripel) van nanobrouwerij 1923 uit het nabijgelegen Moordrecht.

Dat laatste bier moesten we overigens twee dagen later nog even navragen bij de eigenaar. Kennelijk waren we te druk met filosoferen in plaats van aandacht te schenken aan het bier. Maar dat maken hierbij goed: Traveys is 'the best beer' in 'the best beer bar in the world'!

Adres: Wilhelminastraat 66, 2801 XK Gouda, website

 

In de buurt

De Goudse Eend is gevestigd in de historische binnenstad van Gouda op een steenworp afstand van de Nieuwe Markt, vanaf waar je het winkelgebied binnenloopt. Als de Achter de Waag uitloopt, kom je op de Markt met zijn beeldbepalende Oude Stadhuys en De Waag waar nu het Gouda Cheese Museum is gevestigd. In de zomer vindt iedere donderdag voor De Waag de - toeristische - kaasmarkt plaats. Dat Goudse Kaas bijna nooit uit Gouda komt, maar meestal van ver daarbuiten, is slechts een detail.  Gouda staat ook bekend om de fabricage van kaarsen, pijpen, aardewerk, stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond. Andere bezienswaardigheden: de Sint-Janskerk (langste kerkgebouw van Nederland), Gouwekerk (met 80 meter het hoogste punt van de stad) en verschillende hofjes, musea, sluizen en molens.