Onze waardering:
Over Eichbaum Brauhaus
De Eichbaum-Brauerei kan terugkijken op een lange brouwtraditie: in 1679 stichtte Jean de Chaine zijn café "Zum Aichbaum" met aangrenzende huisbrouwerij. Het bedrijf in zijn huidige vorm is hier in de loop van 300 jaar uit voortgekomen. In 1689, slechts 10 jaar na de oprichting, werden de pub en brouwerij verwoest in de Pfalz-Orléan Successieoorlog en pas in 1717 herbouwd als Zum Grünen Eichbaum. Door de aankoop van meerdere aangrenzende panden breidde het pand van de brouwerij zich uit tot het in 1758 met de bouw van een tweede verdieping dat ongeveer overeenkomt met het huidige Eichbaum-hoofdkantoor.
Na bijna 200 jaar werd het pand in 1873 te klein door de gestegen productie en werden de brouwerij en de bar (Eichbaum Brauhaus) gescheiden en kwam een einde aan een eeuwenoude brouwerijtraditie (helemaal niet erg). De brouwerij werd verplaatst naar een terrein aan de Käfertaler Straße, waar het nu nog steeds staat en de aandelen werden verkocht aan Durlacher Hof in Mannheim, inclusief het horecagedeelte (Eichbaum Brauhaus).
Begin jaren tachtig werd het Eichbaum Brauhaus volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht. Ook vandaag de dag is het Eichbaum Brauhaus, vooral door de liefdevolle renovatie, een populaire ontmoetingsplaats voor traditiebewuste Eichbaum-liefhebbers. Natuurlijk kun je hier terecht voor een Duitse hap eten, maar wij richtten ons in eerste instantie tot het bier dat natuurlijk komt in halve liters. De Premium Pils, de Export, de HefeWeizen Hell, de HefeWeizen Dunkel en de KristalWeizen zijn usual suspects, goede en betrouwbare Duitse bieren van hoge kwaliteit, maar niet verrassend, en zeker niet sexy. De geldt ook voor het rijtje lichte, alcoholvrije bieren, inclusief de stupide en altijd aanwezig Radler. Dat rijtje slaan we meteen over, zeker omdat we niet hoefden te rijden. Allemaal goed, zeker in vergelijking tot hetgeen de Nederlandse brouwers maken, maar nooit een aanrader.
Dan de specialiteiten en seizoensbieren: het Winterbier, de Apostulator (Doppelbock), de Kurpfälzer Helles, het Rotes Räuberbier, het Kellerbier Naturtrub en het Kleenes Pils. Ja, daar werd het interessant. Wij dronken er een Apostel Weissbier Dunkel en een Eichbaum Naturtrübes Kellerbier en bestelden daar wat Duits voer bij, een schnitzel die overladen was met gebakken uien en Emmentaler kaas en Biergulasch vom Schwein.
Adres: Käfertaler Str. 168, 68167 Mannheim, Duitsland, website