Darsenale, Ravenna

Onze waardering:

Translate:

Over Darsenale

Birra Bizantina begon in 2013 als brouwerijhuurder, dat wil zeggen dat ze hun bieren lieten brouwen/brouwden bij andere lokale brouwerijen. In 2020 kregen ze hun eigen brouwketels aan de Darsena in Ravenna met een capaciteit van elk 1.200 liter en daarnaast 4 vergistingstanks. De brouwketels van Birra Bizantina bevinden zich tegenwoordig achter glas en zichtbaar voor het publiek in de Darsenale Bizantina Brewpub. In deze hippe gastropub kun je een hapje eten, van pizza tot burgers en van steaks tot pasta's, die je natuurlijk nuttigt met een gals bier er naast uit eigen brouwerij.

Het assortiment van bieren dat uit de brouwerij komt bestaat onder andere uit: Pilota (Duits pilsener, 5,0%), Darsenale (golden ale, 4,5%), Alba (witbier, 4,7%), Corsini West (pale ale, 5,5%), Bollard (IPA, 6,5%), Fine Turno (stout, 4,5%), M.59 (amber ale, 6,0%, alleen op tap), Forza 8 (strong ale, 8,0%, alleen op tap), Selva Oscura (Dante 700 limited edition, 8,0%), Green Flow (session ale, 4,0%, alleen in het herfstseizoen verkrijgbaar), Sberla (double IPA, 7,8%), Cold Shower (IPA met veel dryhopping, 5,5%), Decina (saison, 5,2%, gebrouwen ter ere van het 10-jarig bestaan van de brouwerij) en Snella (golden ale, 4,7%, gluten free).

Adres Birra Bizantina: Via D’Alaggio 69, 48122 Ravenna RA Italia, website

Adres: Viale Giovanna Bosi Maramotti, 48122 Ravenna RA, Italië, website

In de buurt

Ravenna met ongeveer 160.000 inwoners is een stad in het noordoosten van Italië en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Ravenna.  In een notendop staat Ravenna voor mozaïeken en UNESCO Werelderfgoed. Verspreid door Ravenna liggen monumenten als het mausoleum van Galla Placidia en de basiliek van San Vitale. Veel monumenten zijn versierd met talloze vroegchristelijke en Byzantijnse mozaïeken. Die rijkdom komt doordat Ravenna niet alleen de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk was, maar ook een belangrijke voorstad van het Byzantijnse Rijk. Ravenna is niet groot, dus voor het centrum heb je aan een dag voldoende. Omdat Ravenna vaak (onterecht!) wordt overgeslagen, hoef je de monumenten bovendien met minder toeristen te delen dan in andere kunststeden in Italië. En dat is weer een voordeel.

Deze geschiedenis liet in Ravenna een spoor van mozaïeken na van vroegchristelijke en Byzantijnse oorsprong. Veel gebouwen zijn ermee versierd; van de vloeren tot muren en plafonds. Mede dankzij deze kunstwerkjes staan maar liefst acht gebouwen uit Ravenna op de Werelderfgoedlijst. Dit erfgoed omvat de basilieken van San Vitale, Sant Apollinare Nuovo en Sant Apollinare in Classe. Ook het mausoleum van Galla Placidia, het mausoleum van Theodorik, de doopkapel van Neon, de Ariaanse doopkapel en de Aartsbisschoppelijke kapel staan op deze prestigieuze lijst. Al deze gebouwen stammen uit de vijfde en zesde eeuw.

In Ravenna vind je ook de graftombe van van Dante Alighieri. In het bekendste werk van deze Italiaanse dichter beschrijft hij een reis door de hel, het vagevuur en het paradijs. De poëet woonde de laatste jaren van zijn leven in Ravenna, waar hij in 1321 overleed. Hij was dol op Ravenna, in het bijzonder op de mozaïeken van de stad. Dante’s sarcofaag staat in een klein, eenvoudig gebouw in Ravenna.