Over brouwerij De Molen kun je veel zeggen. Bijvoorbeeld dat het één van de beste brouwerijen ter wereld is. Althans volgens de beergeeks van Untappd of de beernerds van Ratebeer.com en die moet je niet snel geloven. Je zou ook kunnen zeggen dat je door het grote assortiment aan bieren door de bomen het bos niet meer ziet. Ook daar zit een kern van waarheid in. Nog een benadering is dat je als Nederlander eigenlijk niet zoveel aan de brouwerij hebt. Ook dat is waar, want het grootste deel van hun bier wordt geëxporteerd naar landen China, Japan en de Verenigde Staten. Ook zou je kunnen stellen dat deze brouwerij aan de bakermat van de craft beer revolutie in Nederland heeft gestaan. Dat is zeker waar.
Wij houden het erop dat brouwerij De Molen een lekkere knotsgekke brouwerij is die volop experimenteert met bier. Dat vinden ze zelf ook, ze stellen zelfs dat ze geen speciaalbier maken, maar 'buiten categorie' zijn. Sinds een aantal jaar wordt het bier niet meer in de molen gebrouwen, maar even verderop op een industrieterrein aan de Doortocht. Naast een vaste range van 20 bieren brouwen ze iedere 6 weken een nieuw bier. Het op houten wijn-, whisky- en andere vaten lageren is hierbij een specialiteit geworden. De voorraad, opgestapelde houten vaten is dan ook indrukwekkend.
Sinds 2015 heeft Bavaria een aandeel van 35% in De Molen. Dit biedt voor De Molen mogelijkheden op het gebied van distributie (Albert Heijn supermarkten) en technische ondersteuning. De brouwerij onderstreept haar onafhankelijkheid in een verklaring met vier wieken; ze zullen nooit concessies doen aan de smaak, balans en ingrediënten van hun bieren. Experimenteren, innoveren en samenwerken met andere craft brouwerijen blijft voorop staan. Gelukkig maar!
Het moderne brouwhuis, de 12 nieuwe lagertanks en de gestapelde fusten, het jaarlijkse Borefts Beer Festival, het hopveld in Epe, het is allemaal zeer de moeite waard om eens een kijkje te nemen. En te proeven natuurlijk. Dat kan middels een rondleiding/proeverij op zaterdag (reserveren noodzakelijk) of bij het Brouwcafé even verderop.
Maar het mooiste bewaren we voor het laatst. De Molen heeft een werkplaats met begeleiding voor cliënten van de Philadelphia, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Gemiddeld 10 collega’s per dag, ondersteunen bij het plakken van etiketten, aan de afvullijn, in het magazijn en op vele andere vlakken. Eigenlijk is dat het belangrijkste en is dat 'rare' bier maar bijzaak.
Adres: Doortocht 4, 2411 DS Bodegraven, website
In de buurt
Als je bij het brouwerij De Molen bent, moet je natuurlijk ook even de lange wandeling (terug) over de Doortocht van wel 150 meter naar het brouwcafé maken. En als je daarna de Overtocht rechtaf inslaat richting het centrum van Bodegraven, stuit je na 150 meter op numer 6 op de Speciaalbierwinkel, waar ook Brouwerij Kraan is gevestigd.
Tot zover het bier in Bodegraven. Bodegraven zelf, in de volksmond ook wel Boreft genoemd, is een plaats en voormalige gemeente met ongeveer 20.000 inwoners in het Groene Hart in de provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt aan weerszijden van de Oude Rijn, waarin zich midden in het dorp een sluis bevindt. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Fort Wieckingerschans, de Sint Galluskerk, de Kerkstraat en het Pakhuis de Phoenix.