Bir & Fud, Rome

Onze waardering:

Over Bir & Fud

Bir & Fud is een pizzeria en bierbar in één, maar dan in de goede zin van het woord. Een beetje zoals de Pizza Port in Californië (Verenigde Staten). Bir & Fud doet iets wat de meeste andere combinaties van restaurant/bierbar niet lukt: de barfunctie is ook echt een barfunctie. Je kunt hier rustig aan de bar zitten en een bier drinken zonder het gevoel te krijgen dat je door de restaurantbezoekers met de rug wordt aangekeken. Dat komt vooral ook omdat de bar zich meteen bij de ingang bevindt in smalle gedeelte en het restaurantgedeelte pas daarna komt. In de meeste andere combinaties van restaurant/bierbar staat de bar middenin de zaak en heb je dus de tafeltjes achter je.

Bir & Fud omschrijft zijn eigen filosofie als volgt:

SOLO BIRRE VIVE ED ARTIGIANALI             Alleen levend en ambachtelijk bier
SOLO PIZZE LIEVITATE CON PAZIENZA     Alleen pizza's met geduld gemaakt
SOLO FRITTI DI ALTA QUALITA'                    Alleen gebakken met de hoogste kwaliteit
SOLO PASSIONE ED ENTUSIASMO               Alleen passie en enthousiasme

De pizza's lieten wij links liggen bij Bir & Fud. Wij beperkten ons tot de bar en to het bier. En daar is er genoeg van. Met ruim 20 taps waaruit alleen Italiaans craft bier wordt getapt, is er keuze genoeg. Wij dronken er een Fuori dal Gregge #1 (6,5%, Italian Grape Ale) van Filo di Lana uit Turijn en een Nessun Dorma (6,8%, Vieille Saison) van birrificio Ca' del Brado uit Rastignano (BO).

Adres: , website

In de buurt

Waar je bij Bir & Fid enkel en alleen Italiaans bier van kleine lokale brouwerijen kunt krijgen, zit schuin aan de overkant Ma Che Siete Venuti a Fa die een internationale bierkaart voert. Dat is onze vaste plek in Rome en daar komen we graag terug. Rome is misschien de eeuwige stad, maar Ma Che Siete Venuti a Fa is voor ons de eeuwige bierspot.

Terug naar Bir & Fud, die vind je dus in Trastevere, een rione (wijk) van Rome op de westoever van de Tiber ten zuiden van Vaticaanstad. Trastevere kenmerkt zich door smalle straten, bestraat met sampietrini (kasseien), omgeven door originele middeleeuwse volkswoningen. Vanwege de vele cafés en restaurants worden de straten 's nachts bevolkt door zowel Italianen als vele, vele buitenlandse toeristen. Kortom, een wijk waar het goed toeven is, maar waar je ook snel weer weg moet zijn.

We geven geen verdere tips. Rome is de tip. Er is geen beginnen aan.