Baladin Milano, Milaan

Over Baladin Milano

De craft beer revolutie in Italië begon in 1996 toen in een klein plaatsje in Piedmonte Baladin van een pub werd omgetoverd in een heuse brewpub. Deze zin is een wellicht ietwat boude bewering, maar bevat wel een zekere kern van waarheid. De kleine brewpub uit Piozzo stond werkelijk aan de wieg van het craft beer (birra artiginale) en groeide in de afgelopen twintig jaar uit tot een heus concern met inmiddels 18 vestigingen, waarvan 16 in Italië (o.a. in Milaan, Turijn, Rome, Bologna, Cuneo en natuurlijk de thuisbasis in Piozzo) en 3 in het buitenland (New York, Ryad en Zanzibar).

Teo Musso - de geestelijk vader van Baladin - is ook al niet meer de eigenaar, hebben wij ons door een Italiaanse brouwer laten vertellen. Baladin is nu eigendom van Eataly, een van oorsprong Italiaans foodhall concept die banden heeft met de Slow Food beweging en zijn eerste vestiging in Turijn opende. Eataly is inmiddels uitgegroeid tot een waar (commercieel) concern met meer dan 20 vestigingen in Europa, 11 in Azië, 5 in de VS en 1 in Brazilië.

Zo slow is het food van Eataly dus niet meer. En ook het Baladin-bier komt ook al niet meer uit de brewpub in Piozzo, maar uit een hypermoderne productiebrouwerij. Zo gaat dat met kleine schattige craft beer jongetjes. Ze worden groot, ze krijgen succes en ze groeien of de pan uit of worden opgeslokt door een grotere partij. Kijk maar eens naar het Schotse Brewdog. Ooit vochten die tegen The Man, nu zijn ze zelf The Man geworden (top 10 brouwerij van het Verenigd Koninkrijk). In Nederland werd brouwerij 't IJ opgeslokt door Duvel, is de Texelse Bierbrouwerij ook niet wat het geweest is en komt het Jopen bier allang niet meer uit die schattige kerk, maar wordt het ergens op een industrieterrein geproduceerd. Zelfs van brouwerij De Prael zien we overal vestigingen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Deze informatie (eigendom van Eataly, hypermoderne productiebrouwerij) was voor ons aanleiding om ons geplande bezoek aan Piozzo te laten schieten, maar in Milaan liepen we nog wel even bij Baladin Milano naar binnen. Een paar geleden jaar bezochten wij al Open Baladin in Rome, dit keer waren we dus bij de Milaneze versie. Zoals overal in Milaan moet je goed opletten op de openingstijden. Vanaf 18:00 uur zit je meestal wel goed (behalve zondag). En op werkdagen zijn ze 's middags wel open, maar gaan ze ook weer dicht. Rare jongens, die Milanezen, zullen we maar zeggen.

De pub zelf is prachtig, maar veel kleiner dan zijn grotere broer in Rome. Een echt Italiaans knijppie. Wij dronken er een Soraya (kruidig blond bier, 3,7%), een Nina (Engelse bitter, 5,9%) en een grote fles Wayan Sour uit 2011 (sour ale, 5,8%). Damn, dat was toch wel alsof de engel Baladin op je tong pieste. Zolag Baladin nog dit soort bieren maakt, mogen ze van ons nog veel en veel groter groeien.

Adres: Via Solferino, 56 - 20121 Milano (MI), website

In de buurt

Baladin Milano ligt vlakbij het Centraal Station (Centro Direzionale) van Milaan. Schuin aan de overkant van de Bastione di Porte Nuova vind je de Milanese vestiging van Eataly, Eataly Milano Smeralda. Naar goed Milanees gebruik krijg je bij je birra ook wat te eten, maar als je nog niet genoeg hebt gegeten, loop je gewoon na 19:00 uur de Via Solferina in. Daar zitten genoeg leuke restaurantjes, zoals IYU (Japans), ZaZa Ramen (ramen-noedels), Dry Milano (pizzeria/cocktailbar) of zoals wij deden Osteria Pugliese 72100.